Droge zomer maar ook te weinig Oost-Europese plukkers zorgen voor forse daling Zuid-Europese wijnopbrengst

Volgens de Franse wijnnieuwswebsite Vitisphere.com kunnen Spaanse en Italiaanse wijnproducenten een gemiddelde opbrengstdaling van ongeveer 10% verwachten door de droogte van afgelopen zomer. In sommige Spaanse regio’s zou dat zelfs 30% kunnen zijn. Los van het klimaat is er nog een probleem: een sterke krimp van mankracht uit Oost-Europa.

“Verschillende toonaangevende regio’s zoals Friuli-Venezia Giulia, Lombardije, Emilia-Romagna en Sicilië zullen naar verwachting dalingen van tussen de vijf en 10% laten zien – zelfs tot 20 procent in bepaalde wijngaarden van West-Sicilië”, volgens Vitisphere. “In Trentino-Alto Adige, Toscane en Puglia is er daarentegen een lichte stijging.”

Hoewel Toscane dit jaar te kampen heeft met droogte, werd het vorige oogstjaar van de regio zwaar getroffen door de vorst, waardoor de opleving van dit jaar een mistekend beeld geeft. In Puglia, is de stijging te danken aan het vermogen van de regio om te irrigeren.

Spanje

De productie is ook gedaald in Spanje, dat een van de vroegste oogsten sinds mensenheugenis heeft. In Castilla-la Mancha – goed qua volume voor ongeveer de helft van de Spaanse wijnproductie – zou de opbrengst met 2,6 miljoen hectoliter dalen in vergelijking met 2021. In Catalonië is dat met ongeveer 820.000 hl en in Rioja met 215.000 hl. Alleen Extremadura en Navarra zullen waarschijnlijk betere resultaten boeken.

Volgens het Spaanse El Diario zouden sommige regio’s een productiedaling van maar liefst 30 procent kunnen zien als gevolg van de droogte. Jaime Postigo, wijnmaker en directeur van Bosque de Matasnos in Ribera del Duero, vertelde El Diario dat klimaatverandering “niet langer iets van de toekomst, een ideologie of een trend is maar een realiteit”.

Zuid-Frankrijk

Ook Zuid-Frankrijk zal een productiedaling noteren. “Vorig jaar hadden we een historische vorst, dit jaar zullen we een historische droogte hebben en sommigen zullen historische hagel hebben gehad”, vertelde Jacques Gravegeal, de voorzitter van de Vins de Pays d’Oc, aan de regionale nieuwszender FranceBleu. Hij voegde eraan toe dat hoewel de kwaliteit niet zou worden aangetast door de droogte, de hoeveelheden “zeker” zouden lijden.

Te weinig plukkers

Ondertussen zorgt het oogstseizoen van 2022 voor andere zorgen voor telers. Christian Marchesini, de voorzitter van het Valpolicella Consortium, vertelde de Italiaanse wijnnieuwswebsite Winenews.it dat het steeds moeilijker wordt om personeel te vinden voor de oogst vanwege een sterke krimp van mankracht uit Oost-Europa. Binnenlandse arbeidsbeperkingen maakten het ook moeilijker om seizoensarbeiders te werven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20