Drie kwart van de restaurants zijn gesloten op kerstavond

Uit een rondvraag van Horeca Vlaanderen blijkt dat 74 procent van de restaurants sluit op kerstavond, en 64 procent op oudejaarsavond. Dat is opmerkelijk meer dan vorige jaren.

Wie nog geen tafeltje bemachtigd heeft voor kerstavond, is er aan voor de moeite. Er zijn opvallend veel restaurants gesloten dit jaar, en van wie wel de deuren opendoet geeft bijna 80 procent aan volzet of bijna volzet te zijn. Op kerstavond en oudejaarsavond zijn er respectievelijk 12 en 14 procent meer zaken gesloten dan vorig jaar.

Zaakvoerders die beslissen om te sluiten tijdens de feestdagen doen dit om verschillende redenen: Moeilijkheden om personeel te vinden dat wil werken tijdens de feestdagen, eigenaars die zelf graag genieten van de feestdis, een gebrek aan rendabiliteit door te hoge personeelskost zijn de meest genoemde oorzaken.

Opvallend is dat heel wat zaken besloten om hun etablissement te sluiten, maar wel een traiteurdienst of afhaalmaaltijden aan te bieden. ‘Het is een permanente zoektocht naar rendabiliteit’, licht Matthias De Caluwe de resultaten toe. ‘De stijging is opmerkelijk, maar helaas niet onverwacht gezien het moeilijke economische klimaat voor de sector.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20