Drie grote klimaatverhalen die het nieuws niet haalden door de coronacrisis

Geloof het of niet, maar covid-19 is niet de enige globale bedreiging voor life as we know it. Terwijl media, politiek en bevolking met tunnelvisie naar de pandemie staren, zet de klimaatcrisis zich in de achtergrond geruisloos maar genadeloos voort. 

De wetenschappelijke denktank The Conversation bundelde de belangrijkste klimaatgebeurtenissen die ondergesneeuwd werden door het nieuws omtrent de pandemie:

Grootste koraalrif ter wereld sterft af

De voorbije weken en maanden maten wetenschappers de schade op aan het Groot Barrièrerif in Australië. Ze concludeerden dat door ongezien warme oceaantemperaturen het koraal opnieuw aan het ‘verbleken’ is. 

Het Groot Barrièrerif strekt zich uit over 2300 km langs de noordoostkust van Australië en beslaat een gebied dat ongeveer zo groot is als Italië. Koraalriffen staan bekend als de regenwouden van de zee. Zo’n 85 procent van onze zuurstof komt van oceaanplanten. 

De verbleking door oververhitting zorgt ervoor dat de fotosynthetische algen die in het koraal leven, worden afgestoten. Hierdoor produceert een van de longen van de aarde veel minder zuurstof.

Hittegolf in Antarctica

Op 6 februari van dit jaar, werd in het meest noordelijke deel van Antarctica een temperatuur gemeten van 18,4 graden Celsius. Aangenaam lenteweer in België, maar een absoluut hitterecord voor Antarctica. Dat verpulvert het vorige record met bijna 1 graad.

Alarmerend, maar niet zo alarmerend als de 20,75 graden Celsius die drie dagen daarna wordt vastgesteld op Seymour Island, een eiland ten oosten van het Antarctische schiereiland. 

Het verbleekte koraalrif en de Antarctische warmterecords zijn een rechtstreeks gevolg van de klimaatverandering door toedoen van de mens, volgens het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties. Ook tijdens de covid-19-pandemie worden echter maatregelen genomen die de klimaatverandering, én milieuvervuiling, in de hand werken.

Trump schrapt Obama’s klimaatregels

De regering van Amerikaans president Trump zet het mes in het beleid van zijn voorganger. Die voerde enkele maatregelen door dat de uitstoot van de VS – De grootste bijdrager aan klimaatopwarming – enigszins binnen de perken probeerde te houden.

De opmerkelijkste verandering is het schrappen van de emissienorm van de Amerikaanse wagenvloot. Volgens die wet moest de uitstoot van broeikasgassen door auto’s en lichte bestelwagens jaarlijks met vijf procent dalen. Volgens Trumps vervangwet is 1,5 procent voldoende. 

De impact op de volksgezondheid zal niet min zijn. Volgens schattingen van de Amerikaanse milieu-organisatie EDF zal de maatregel tegen 2050 18.500 vroegtijdige overlijdens tot gevolg hebben en de Amerikaanse schatkist 190 miljard dollar kosten aan gezondheidszorg. 

Bovendien is er een enorme klimaatkost: Als autofabrikanten de lossere richtlijnen van de regering volgen, wordt er tegen 2040 1,5 miljard ton koolstofdioxide in de atmosfeer gepompt. Dat is het equivalent van 17 extra steenkoolcentrales. 

Meer