Dow Jones geeft meer dan 1.225 punten prijs op 2 dagen

De Amerikaanse beursindex Dow Jones gaat dinsdag verder omlaag en brengt het weekverlies zo op meer dan 1.200 punten. Wall Street wordt meegesleurd door de malaise op de oliemarkten en de steeds somberder uitziende vooruitzichten voor de wereldeconomie.

De Dow noteert bij sluiting 631 punten lager, een verlies van 2,7 procent. Ook de S&P 500 en de Nasdaq laten respectievelijk 3,07 procent en 3,48 procent liggen.

Olie zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen. De futures – dat zijn de toekomstige leveringen – voor de maand mei gingen maandag voor het eerst in de geschiedenis onder nul. Oorzaak is de tsunami van olie die de wereldmarkten heeft overspoeld en die ervoor zorgt dat er gewoon geen opslagruimte meer vrij is.

Gehoopt werd dat de futures voor juni dat lot bespaard zou blijven, maar ondanks dat die zich nog niet in negatief territorium bevinden, moest de WTI-olie dinsdag ruim 43 procent inleveren. Een vat van die olie kost dinsdagavond 11,57 dollar. Niet alleen de prijs van de Amerikaanse olie staat onder druk. Een vat olie van de Noordzeesoort Brent – belangrijk voor de Europese markt – dook in de loop van dinsdag onder de kaap van 20 dollar per vat, het laagste niveau sinds december 2001.

De Amerikaanse olieproducenten luiden de alarmbel, wat president Trump ertoe bewoog steun te beloven aan de sector. ‘We laten de grootse Amerikaanse olie- en gasindustrie nooit in de steek’, schreef Trump in een tweet. ‘Ik heb de minister van Energie en de minister van Financiën gevraagd een plan uit te werken dat middelen vrijmaakt, zodat deze belangrijke bedrijven en jobs tot ver in de toekomst verzekerd zijn.’

IBM sleurt techaandelen mee in zijn val

Ook techaandelen gingen lager nadat IBM (-3,4 procent) met slechter dan verwachte kwartaalresultaten op de proppen kwam. Het techbedrijf sleurde Salesforce en Oracle in zijn val mee. Beide aandelen moeten meer dan 4 procent inleveren.

Goud gaat 0,6 procent lager en kost 1.700 dollar per ounce. De euro noteert onveranderd op 1,08 Amerikaanse dollar. De bitcoin kost woensdagavond 6.868 dollar, een winst van 0,8 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20