Douane geeft transporten coronavaccins van Pfizer vrije doorgang

De Belgische douane heeft een zogeheten green lane geïntroduceerd om het transport van de coronavaccins vlot te laten verlopen. Dat heeft Vincent Van Peteghem (CD&V), federaal minister van Financiën, aangekondigd. De maatregel moet ervoor zorgen dat de ladingen met vaccins niet door de douanediensten worden onderschept.

Een groot deel van de vaccins die in Europa worden verspreid, vertrekt vanuit de fabriek van het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer in Puurs.

Temperatuur

Pfizer heeft van de Europese Commissie de toestemming gekregen om zijn coronavaccin – ontwikkeld in samenwerking met het Duitse biotechbedrijf Biontech – op de markt te brengen. Om te garanderen dat het transport van deze vaccins op een vlotte en veilige manier kan worden georganiseerd, hebben de fabrikanten met de douane echter een aantal concrete afspraken kunnen maken.

Daarbij werd besloten tot de creatie van zogenaamde green lanes, waardoor de ladingen met vaccins ongeopend zullen blijven. Dit moet tevens garanderen dat de vereiste vriestemperatuur waarop het vaccin bewaard moet worden, ook tijdens het transport gerespecteerd blijft.

Minister Van Peteghem benadrukte in een toelichting dat de strijd tegen het coronavirus enkel door samenwerking kan worden gewonnen. Hij voegde eraan toe dat België een belangrijke rol heeft in de wereldwijde productie en verspreiding van de vaccins. Door de creatie van de green lanes kan volgens de minister alles in het werk worden gesteld om ervoor te zorgen dat de vaccins snel en veilig op hun bestemming geraken.

BTW-tarieven

De minister gaf ook aan in overeenstemming met de Europese richtlijn beslist te hebben om het btw-tarieven voor de coronavaccins en de testkits tijdelijk tot nul procent te herleiden. Dat nieuwe tarief gaat bij de start van volgend jaar in en heeft een looptijd van twee jaar.

‘Deze maatregel moet de Europese Commissie en de lidstaten in staat stellen om grotere hoeveelheden vaccins en testkits aan te kopen en een efficiënte vaccinatiestrategie en screening te organiseren,’ luidt het.

Maandag wordt in België gestart met de vaccinaties. De eerste dosissen zullen worden toegediend aan een aantal bewoners van drie woonzorgcentra.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20