“Door de hoge rente zullen de bedrijven meer aandelen op de markt brengen om zich te financieren”

De langetermijnrente is dit jaar al fors gestegen. Dat komt omdat de centrale banken de rente aan het verhogen zijn. Stephan Bruckbauer, hoofdeconoom bij UniCredit Oostenrijk, verwacht dat de bedrijven meer aandelen op de markt zullen brengen om kapitaal op te halen. “Schulden zijn duur aan het worden”, klinkt het.

Centrale banken wereldwijd zetten alles in het werk om de torenhoge inflatie te temperen. Zo heeft de Federal Reserve in juni beslist om de rente te verhogen met 75 basispunten, de hoogste sprong in 40 jaar tijd. Deze maand schiet ook de Europese Centrale Bank (ECB) in actie. Christine Lagarde, voorzitter van de toezichthouder, heeft al meermaals bevestigd dat er een verhoging met 25 basispunten op de planning staat.

Hogere langetermijnrente

Beleggers anticipeerden al sinds begin dit jaar op een verstrakking van het geldbeleid (ook al willen nog niet alle toezichthouders, waaronder Lagarde, dat begrip in de mond nemen). Dat heeft ertoe geleid dat de langetermijnrente al een tijdje in de lift zit. Zo is de Amerikaanse tienjaarsrente sinds de start van 2022 gestegen van zo’n 1,6 tot iets minder 2,9 procent. De Belgische tienjaarsrente bedraagt vandaag bijna 2 procent. Begin dit jaar was dat slechts 0,2 procent.

Door de stijgende (langetermijn)rente moeten bedrijven dieper in de buidel tasten als ze geld lenen. Volgens Bruckbauer moeten ze vandaag al 2 tot 2,5 procentpunten meer betalen om schulden aan te gaan. “Door die stijgende rente is het veel duurder om obligaties uit te geven”, zegt hij in een reactie tegenover de nieuwssite Euractiv.

“Bedrijven zullen dan ook op zoek gaan naar andere manieren om kapitaal op te halen”, vervolgt hij. “Ze zullen daarom meer aandelen op de markt brengen. Het is voor beleggers doorgaans ook voordeliger om die aandelen voor de lange termijn vast te houden.” De hoofdeconoom voegt er wel aan toe dat die verschuiving naar aandelen vandaag nog niet zichtbaar is.

DEBRA-richtlijn

Hij merkt overigens op dat er een groot verschil is tussen de manier waarop Europese en Amerikaanse bedrijven zich financieren. Europese ondernemingen hebben de neiging zich grotendeels met vreemd vermogen – meestal bankleningen – te financieren, terwijl Amerikaanse ondernemingen sneller hun toevlucht nemen tot de aandelenmarkten.

De Europese Commissie probeert daar verandering in te brengen door de oprichting van een “kapitaalmarktenunie.” Haar meest recente voorstel om bedrijven in de EU minder afhankelijk te maken van bankleningen is de invoering van de DEBRA-richtlijn, of voluit “debt-equity bias reduction allowance.” Die richtlijn moet bedrijven ertoe aanzetten zichzelf te financieren met meer eigen in plaats van vreemd vermogen.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20