Door de galopperende inflatie en stijgende rentes is de leencapaciteit van de Belgische huizenjagers afgenomen

De stijgende rentes en de inflatie knibbelen aan onze vastgoedkoopkracht. Dat blijkt uit de nieuwe Prijsmeter van het vastgoedplatform Immoweb. Desalniettemin zijn de vastgoedprijzen opnieuw gestegen in 2022.

Waarom is dit belangrijk?

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) moeten we meer betalen voor een woonlening. Daardoor zou in principe de vraag naar vastgoed moeten afnemen, met dalende of stabiliserende prijzen als gevolg. Tot nu toe blijven de prijzen stijgen, maar er is wel sprake van een vertraging van die stijgingen.

In het nieuws: De Prijsmeter van Immoweb toont aan dat de Belgische vastgoedkoopkracht door de galopperende inflatie en stijgende rentes aan het afnemen is.

  • Over de laatste twaalf maanden is een gemiddeld gezin namelijk 22 m² van zijn leencapaciteit kwijtgespeeld en kan het zich voortaan een woning van slechts 83 m² veroorloven, ten opzichte van 105 m² in het begin van het jaar. Dat niveau ligt ver onder het historische gemiddelde van de vastgoedkoopkracht, dat volgens berekeningen v
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20