Donderwolken boven Duitse economie, techreus SAP keldert op beurs

De coronazorgen hebben nu ook Duitsland, de sterkste economie van de eurozone, bereikt. De recente opgang van het ondernemersvertrouwen is er gestopt en de Duitse IT-vaandeldrager SAP wijst de tweede coronagolf aan als oorzaak van tegenvallende verkopen.

Voor het eerst sinds de eerste coronagolf, in maart en april, is het vertrouwen van de Duitse ondernemers weer gedaald. De Ifo-index, die hun vertrouwen meet, kwam voor oktober uit op 92,7 punten, tegenover 93,2 punten een maand eerder.

Het vertrouwen was sinds de drastische ineenstorting in maart en april (tot 75,2 punten in april) vijf maanden op rij gestegen. De daling kwam niet onverwacht, maar analisten hadden op een kleinere teruggang gerekend (tot 93,0 punten).

‘In het licht van het toenemende aantal coronabesmettingen, neemt de bezorgdheid van de Duitse ondernemingen toe’, verklaarde Ifo-topman Clemens Fuest. ‘De ondernemingen zijn duidelijk sceptischer over de ontwikkeling de komende maanden.’

‘Op het eerste gezicht is de Ifo-index van vandaag niet zwak genoeg om bang te zijn voor een nieuwe ineenstorting van de Duitse economie. Maar aangezien heel Europa zich in de tweede golf van het virus bevindt, markeert dit zeker het einde van het herstel en het begin van angst voor een dubbele dip‘, zegt ING-econoom Carsten Brzeski in een eerste reactie.

SAP

De sombere toon bij luchtvaartgroep Lufthansa en bij de producent van bedrijfssoftware SAP illustreert zijn stelling. Het aandeel van SAP is maandagochtend gekelderd nadat het bedrijf een omzet- en winstwaarschuwing had gelanceerd, omdat het herstel van de coronacrisis minder snel gaat dan eerder gedacht. Het aandeel verloor op de beurs van Frankfurt bijna 18 procent.

Voor heel 2020 rekent SAP nu op een omzet tussen 27,2 miljard tot 27,8 miljard euro. Voorheen werd een omzet tot 28,5 miljard euro nog tot de mogelijkheden gerekend. Ook andere financiële prognoses werden neerwaarts bijgesteld.

SAP wijst op de opleving van het aantal coronabesmettingen in de afgelopen tijd en de herinvoering van lockdownmaatregelen in bepaalde regio’s, waardoor het herstel van de crisis wordt ondermijnd. Vanwege de crisis snijden bedrijven in hun investeringen, waar SAP last van heeft. Wel verkoopt het bedrijf meer clouddiensten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20