Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Zal Donald Trump zijn eerste ambtstermijn uitdoen?

Logo Business AM
Politiek

07/03/2019 | Dominique Dewitte | 5 min leestijd

Oliver Contreras/SIPA USA

Zal Donald Trump zijn eerste ambtstermijn volledig uitdoen? De vraag is relevant nu duidelijk wordt dat de president de centrale figuur blijkt te zijn in een reeks schandalen. 

Trump, noch zijn basis, hebben een boodschap aan wat ze ‘de heksenjacht tegen de president’ noemen. Maar net als Trump zelf verwarren zijn fans peilingen, populariteit en de mening van de Fox-opiniemakers met de echte reikwijdte van het Amerikaanse gerechtelijke apparaat.

Geschiedkundigen maken gewag van ‘een nationale crisis’ die veel verder reikt dan een reeks schandalen en mogelijk permanente gevolgen zal hebben. 

Maar de Amerikaanse media hebben deze schandalen nu al 26 maanden lang 24 uur per dag in die mate uitgemolken dat de doorsnee Amerikaan er volledig immuun voor is geworden. Mensen kijken niet eens meer op wanneer dagelijks nieuwe feiten aan het licht komen. Ook Trumps talrijke supporters lijken zich niet in het minst te storen aan de groeiende bewijslast tegen hun president.

Anderen denken dat Trump uiteindelijk niet aan de druk om ontslag te nemen zal kunnen weerstaan.

Een kort overzicht via Axios:

Schandaal #1

Donald Trump betaalde zwijggeld op de vooravond van zijn verkiezingsoverwinning aan twee maîtresses en loog daarover. Zijn voormalige advocaat Michael Cohen die de betalingen in opdracht van Trump regelde en daarover loog tegenover het Amerikaanse Congres  gaat daarom in mei voor 3 jaar naar de gevangenis.

Ter vergelijking: tegen Bill Clinton werd een afzettingsprocedure ingezet (die hij overleefde) voor liegen onder eed.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Schandaal #2

Tijdens de presidentscampagne onderhandelden Trumps vertrouwenspersonen de bouw van een Trump Tower in Moskou, waarbij Trump honderden miljoenen dollars zou verdienen. Hij verborg de onderhandelingen voor het publiek en loog er dan over. Zijn voormalige advocaat Michael Cohen loog ook daarover tegenover het Amerikaanse Congres  gaat daarom in mei voor 3 jaar naar de gevangenis.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Schandaal #3

Russische officials hadden tijdens de campagne en de transitie meer dan 100 contacten met mensen uit Trumps entourage. Onder hen zijn zoon, zijn naaste adviseur, zijn advocaat en zijn campagnemanager. De Russen boden assistentie om de campagne van Hillary Clinton te saboteren. De FBI, noch ander overheidsorganisaties werden van deze poging tot beïnvloeding van de verkiezingen op de hoogte gebracht.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Schandaal #4

Michael Flynn was Trumps nationaal veiligheidsadviseur terwijl de Amerikaanse inlichtingendiensten dacht het Kremlin over belastende informatie over hem beschikte. Hij heeft schuldig gepleit voor liegen tegenover de FBI over zijn Russische contacten.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Schandaal #5

Donald Trump ontsloeg FBI-directeur James Comey en zei op de nieuwszender NBC dat dit gedeeltelijk was vanwege het onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de verkiezingen. Hij noemde het ‘Rusland-verhaal’ een ‘uitvindsel’.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Schandaal #6

Donald Trump legde het advies van zijn advocaten en inlichtingendiensten naast zich neer en forceerde een ‘top-secret clearance’, die recht geeft op uiterst vertrouwelijke informatie voor zijn schoonzoon Jared Kushner. John Kelly, de stafchef van het Witte Huis vond dit zo alarmerend dat hij zijn bedenkingen daarbij in een memorandum liet noteren. Trump en zijn familieleden ontkennen dat de hij tussenkwam.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks