Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Dokter worden zonder patiënt te zien sterven onaanvaardbaar

Logo Business AM

04/10/2017 | express.be | 2 min leestijd

Een diploma geneeskunde volstaat voor de Academie voor Geneeskunde niet om dokter te worden. In de opleiding zien toekomstige dokters vaak geen patiënt sterven, en dat is onaanvaardbaar. Dokters moeten weten hoe ze zich moeten gedragen in bepaalde omstandigheden bij patiënten in palliatieve zorg. Daarom wil de instelling de opleiding hervormen.Studenten geneeskunde krijgen uren les over het menselijk lichaam en studeren af met veel kennis. Maar volgens een rondvraag bij alle universiteiten in België, bleek dat ze tijdens hun opleiding en zelfs stage bijna nooit iemand zien sterven. En dat vindt de Academie voor Geneeskunde onaanvaardbaar.

Stervende patiënten

De Academie voor Geneeskunde adviseert om de opleiding toch een beetje bij te sturen. “De onderwijsmethode bestaat voornamelijk uit colleges. De directe blootstelling aan palliatieve zorg in de praktijk, bijvoorbeeld aan het bed van stervende patiënten, is uitzonderlijk en is niet structureel gegarandeerd met een minimum aantal uren voor elke student geneeskunde”, klinkt het.Tijdens de opleiding moet je wel lang genoeg stage doen, maar niet alle studenten lopen stage op palliatieve zorg. Als dat niet genoeg is, krijgen studenten zelden de kans om stervende patiënten op te volgen en te begeleiden. “Alle zorgverleners zouden de basisprincipes van de palliatieve zorg moeten leren en toepassen, bij het levenseinde, maar bij voorkeur ook vroeger in het behandelingstraject.”

Wat houdt het in?

In het advies van de Academie voor Geneeskunde zouden de nieuwe palliatieve eindtermen moeten na zes jaar studie geneeskunde kunnen bereikt worden. Ze spreken over drie niveaus, namelijk palliatieve zorgbenadering, algemene palliatieve zorg en specialisten in palliatieve zorg. Hierdoor wordt onderscheid gemaakt tussen algemene vorming en specialisatie in palliatieve zorg. 

Het is niet alleen de bedoeling om te leren hoe ze een behandeling moeten aanleren, maar ook hoe ze moeten communiceren met de patiënt en familie. Ze moeten leren praten over de dood, het sterven en eventuele opties voor terminale zorg. 


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton