Wie elke week een nieuwe wijnsoort proeft, is over 40 jaar nog bezig. Dus doe eens zot en begin met deze 6

Voor degenen onder ons die voortdurend op zoek zijn naar het ongewone, is de wijnwereld een mekka van genot. Er zijn duizenden wijnsoorten, waarvan de meeste alleen in specifieke microklimaten voorkomen. Ondanks hoe zeldzaam deze cepagewijnen zijn, liggen ze dankzij onze globalistische wereld binnen handbereik.

Hier is iets dat je misschien zal verbazen: wat betreft druivenrassen waar wijn van wordt gemaakt, weten we anno 2022 nog steeds niet wat er allemaal is. DNA-analyses van wijnrassen kwamen pas echt op gang in de jaren negentig. Ampelografen (wijnstokonderzoekers) blijven aan de lopende band nieuwe, verbazingwekkende ontdekkingen vrijgeven.

Sommige van die ampelografen zeggen dat er ongeveer 2.000 unieke wijndruiven in de wereld zijn, terwijl anderen denken dat er minstens 5.000 zijn. Dat betekent dat als je elke week een nieuwe wijnsoort proeft, het 40 jaar zou kosten om ze allemaal te proberen.

Laat het een motivatie zijn om de volgende keer dat je naar een fles wijn grijpt, eens iets nieuws te proberen. Worst case scenario: als je het niet lekker vindt, kan je er naargelang het seizoen sangria of glühwein van maken.

Hier zijn zes zeldzame rode wijndruiven om mee te starten. De eerste vier zeldzame rode wijnen passen perfect in je dagelijkse drinkpatroon omdat ze overeenkomsten vertonen met andere wijnen die je al kent en waar je van houdt:

1. Refosco

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Waarom Refosco geweldig is: Ten eerste is Refosco (ook bekend als Refošk) eigenlijk een druivenfamilie, dus laten we voor deze verkenning vasthouden aan een Italiaanse variant genaamd “Refosco dal Penduncolo Rosso”. Deze druif blijkt de ouder te zijn van Corvina, die een van de topwijnen van Italië maakt (Amarone della Valpolicella). Refosco slaagt erin om tegelijkertijd bedwelmend en rijk en hoog zuur te zijn.

Typische proefnotities: kers, gedroogde bramen, harsachtige en bloemige kruiden, espresso, wierook.

2. Frappato

Waarom Frappato geweldig is: Frappato is een van de weinige rode wijnen die zichzelf niet al te serieus neemt. Toch zijn de zoetgeurende fruitsmaken en lichtrode kleur niet iets om je neus voor op te halen. Frappato is mogelijk genetisch verwant aan Sangiovese (de populairste rode wijndruif van Italië). Bovendien voelt hij zich perfect thuis op een levende vulkaan (de Etna op Sicilië).

Typische Proefnotities: Granaatappel, zoete aardbei, witte peper, tabak, kruidnagel

3. St. Laurent

Waarom St. Laurent geweldig is: Alles lijkt een beetje levendiger (zo niet een beetje ontspoord) in Oost-Europa. De Tsjechen spellen het “Svätovavrinecké”. St. Laurent is als een brutalere, meer sexyer Pinot Noir (hoewel ze technisch niet gerelateerd zijn). Je vrienden zullen ook zweren dat dit Pinot Noir is.

Typische proefnotities: framboos, braambes, paddenstoel, bakkruiden, cacaopoeder

4. Listán Negro

Waarom Listán Negro geweldig is: Listán Negro (van de Canarische Eilanden) is een wijn die wel eens vergeleken wordt met Grenache, maar met een iets minder smack-you-in-the-face alcoholgehalte. Listán Negro is gemaakt met koolzuurmaceratie, wat helpt om een ​​deel van de kruidachtigheid te verminderen. Toch is er iets aan deze druif (net zoals Tenerife waar ze vooral verbouwd wordt) dat buitenaards is.

Typische proefnotities: rode kers, banaan, aardbei, peperkruiden, bloemetjes.

Baga

Waarom Baga geweldig is: Baga is productief. Het is goedkope rosé als hij verkeerd wordt gedaan, maar het is de Portugese Amarone als hij goed wordt gedaan. Dit is de reden waarom Baga de basisdruif is in een van ’s werelds meest verspreide hipsterrosés: Matteus. Deze Portugese variëteit met dunne schil is recentelijk serieuzer genomen door mensen als Luís Pato en Dirk Niepoort die hoge opbrengsten bestrijden (en oude wijnstokken gebruiken) om de kwaliteit te bevorderen. Hun werk werpt zijn vruchten af.

In het glas heeft fijne Baga alle kenmerken van de andere grote rode wijnen van de wereld. Baga heeft een goede fenolstructuur (hoge tannine, anthocyanine, enz.), leeftijdswaardige zuurgraad (met pH-waarden rond 3,5), en het vermogen om gracieus te rijpen (wat betekent dat naarmate de vluchtige zuren en verouderde verbindingen zoals sotolon toenemen, en de wijn niet op zijn gezicht zal vallen).

Typische proefnotities: gedroogde zure kers, braambes, aardse zwarte bes, cacao, teer.

Xinomavro

Waarom Xinomavro geweldig is: Als er iets te leren valt over het verzamelen van wijnen (om te drinken), dan is het wel dat een beetje moeite om buiten de gebaande paden te gaan, zoals Griekenland en Portugal, zal resulteren in echt speciale vondsten. Xinomavro is een van deze wijnen.

Xinomavro doet echt denken aan Barolo als het goed wordt gedaan, maar met een lichte hartige kwaliteit die visioenen van oude Tempranillo oproept. Mag een tijdje liggen om die hoge zuren en tannines te laten kalmeren.

Typische proefnotities: framboos, pruimensaus, anijs, piment, tabaksblad.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20