Dit zijn ‘s werelds meest innovatieve landen

Zuid-Korea is ook dit jaar bekroond tot meest innovatieve economie van de wereld. Dat blijkt uit de nieuwe editie van de Bloomberg Innovation Index, die aan zevende jaargang toe was. Zuid-Korea voert al zes jaar de rangschikking aan, maar Duitsland is dit keer – vooral dankzij verdere vorderingen in onderzoek en onderwijs – heel dichtbij gekomen.

Duitsland kan volgens de onderzoekers immers terugvallen op de sterke toegevoegde waarde van zijn productie en onderzoek, waarvan een groot deel is gebouwd rond grote industriële groepen zoals Volkswagen, Bosch of Daimler. Anderzijds werd de voorsprong van Zuid-Korea uitgehold door zijn lagere scores in patentactiviteit.

Israël

De top vijf bestaat verder uit Finland, Zwitserland en Israël. Vooral Israël boekte grote vorderingen. Het land maakte niet alleen een sprong met vijf plaatsen, waarbij Singapore, Zweden en Japan werden voorbij gestoken, maar eiste bovendien bij de patentactiviteit de eerste plaats op. Zweden, dat vorig jaar als tweede eindigde, viel dit keer terug naar een zevende plek.

De Verenigde Staten konden opnieuw naar de achtste plaats plaats opklimmen, nadat het land vorig jaar door een matige onderwijsscore voor de eerste keer uit de top tien was weggevallen. In de jongste editie van de index staan ook Japan en Frankrijk nog in de top tien.

“Zuid-Korea zou een impuls moeten krijgen van nieuwe investeringen in strategische technologieën en een regelgeving die startups stimuleert,” zegt Khoon Goh, hoofd onderzoek bij de Australia & New Zealand Banking Group in Singapore, in een commentaar. “Er zullen echter inspanningen moeten worden gedaan om innovatie te stimuleren in activiteiten die niet door geconcentreerde conglomeraten of grote familieconcerns worden gedomineerd.”

“Innovatie wordt voor de economische prestaties steeds belangrijker, vooral in de Aziatische economieën met hogere inkomens, waar blijkt dat de productie met een hogere toegevoegde waarde naar lagelonenlanden in de regio wordt verplaatst.”

“Ook de opkomst van Duitsland gaat met een belangrijke druk gepaard, want het land worstelt met een tekort aan geschoolde arbeiders en vragen rond het immigratiebeleid,” benadrukt Jürgen Michels, hoofdeconoom van de Bayerische Landesbank. “Duitsland moet zijn strategie in hightech sectoren – met inbegrip van industrieën zoals brandstoffen, digitale communicatie en kunstmatige intelligentie – aanscherpen.”

Bloomberg Innovation Index

China

De rangschikking toont verder dat Groot-Brittannië naar een achttiende plaats is teruggevallen en voor de eerste keer ook China moet laten voorgaan. Ook de Chinese score toont echter een aantal belangrijke knelpunten. Het land eiste op het gebied van patentactiviteit weliswaar de tweede plaats op, dankzij succesvolle projecten bij bedrijven zoals Huawei en BOE Technology, maar anderzijds blijft de Aziatische grootmacht op het gebied van productiviteit nog steeds achter bij de innoverende leiders van de wereld.

De grootste verliezers in de rangschikking blijken Tunesië en Oekraïne, die beiden uit de top vijftig zijn weggevallen. Dit jaar traden anderzijds tien economieën tot de ranglijst – waarin zestig landen worden gerangschikt – toe. De Verenigde Arabische Emiraten maakten op een 46ste plaats het hoogste debuut. Onder de nieuwkomers bevinden zich ook enkele van de grootste opkomende economieën – zoals India, Mexico, Vietnam en Saoedi-Arabië – van de wereld. Zuid-Afrika is nog steeds de enige vertegenwoordiger van de Sub-Sahara.

België staat in de rangschikking op een dertiende plaats. Tegenover vorig jaar schuift het land een positie naar boven. De beste scores haalt België op het gebied van patentactiviteit en hightech-densiteit, waar het land zich telkens op een negende plaats rangschikte. Op het gebied van productiviteit kan België op een tiende plaats worden teruggevonden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20