Dit zijn ‘s werelds 50 meest moorddadige steden

San Pedro Sula in het Midden-Amerikaanse Honduras is voor het vierde opeenvolgende jaar de meest gevaarlijke stad ter wereld. Dat blijkt uit een rangschikking opgemaakt door het Spaanstalige medium Opinza.com op basis van gegevens van de Consejo Ciudadano para la Seguridad Publica y la Justicia Penal.

In San Pedro Sula  worden 4 moorden per dag gepleegd. De stad telt niet eens 1 miljoen inwoners.

Caracas (Venezuela) en Acapulco (Mexico) staan op een respectieve tweede en derde plaats, in een rangschikking die wordt gedomineerd door Braziliaanse en Mexicaanse steden.

47 van de 50 meest gevaarlijke steden liggen in Noord- en Zuid-Amerika. Zuid-Afrika is het enige niet-Amerikaanse land in de lijst met 3 steden (Nelson Mandela Bay, Durban en Kaapstad). 

De lijst houdt rekening met het aantal moorden per 100.000 inwoners, maar niet met doden in oorlogszones of steden waarvoor geen data beschikbaar zijn. Vandaar waarschijnlijk dat het Midden-Oosten totaal afwezig is op de lijst.

In vergelijking met vorig jaar is vooral in Colombia het aantal moorden sterk gereduceerd. In Medellin bijvoorbeeld, waar de moordratio de voorbije vier jaar met 67% daalde.

Aan de andere kant van dat spectrum liggen San Salvador in El Salvador en het Amerikaanse St. Louis, waar de moordratio sterkst stijgt. 

Ter vergelijking: uit cijfers van Eurostat blijkt dat Litouwen het meest moorddadige land van Europa is. Daar worden jaarlijks gemiddeld 7,7 mensen per 100.000 inwoners vermoord. Dan volgt Estland met 5,57 moorden per 100.000 en Montenegro (2,34).

In ons land worden jaarlijks 1,77 moorden per 100.000 inwoners gepleegd. Dat zijn er bijna dubbel zo veel als in Nederland (0,91) en ook aanzienlijk meer dan in onze overige buurlanden Luxemburg (1,35), Frankrijk (1,14) en Duitsland (0,86).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20