Dit zijn de 10 jongste miljardairs ter wereld

Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes heeft eerder deze week de jaarlijkse miljardairslijst bekendgemaakt. Zoals verwacht staat Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, bovenaan die lijst. Al bestaat de lijst niet alleen uit ervaren rotten. Ook enkele jongere ondernemers wisten dit jaar een plaatsje te veroveren in de miljardairslijst.

Volgens de telling van Forbes waren er in 2020 in totaal 2.755 miljardairs. De lijst telt 660 meer namen dan in 2019. Volgens het zakentijdschrift komt het als geen verrassing dat er heel wat miljardairs zijn bijgekomen tijdens het coronajaar. Veel rijken zijn er tijdens die periode in geslaagd om hun vermogen te vergroten. De pakjesdienst van Bezos kon bijvoorbeeld profiteren van het toenemend aantal onlinebestellingen. In 2020 hebben niet-essentiële winkels in veel landen immers de deuren moeten sluiten.

Wie zijn die jonge miljardairs?

De lijst bestaat overigens niet uitsluitend uit ervaren rotten. Dit is een overzicht van enkele jonge miljardairs uit de befaamde lijst van Forbes.

1. Kevin David Lehmann

Lehmann is 18 jaar en is daarmee de jongste persoon in de miljardairslijst. Het vermogen van Lehman wordt geschat op 3,3 miljard dollar. Hij heeft op zo’n jonge leeftijd dat fortuin kunnen vergaren dankzij een erfenis die hij gekregen heeft van zijn vader. Zo bezit hij nu een belang van 50 procent in de keten dm-drogerie markt. Dat is de grootste drogisterijketen in Duitsland. De groep stelt ruim 41.000 mensen tewerk in meer dan 2.000 winkels verspreid over Duitsland.

2. Wang Zelong

Het vermogen van de 24-jarige Zelong wordt geschat op 1,5 miljard dollar. Net zoals Lehman heeft Zelong zijn plaatsje in de miljardairslijst te danken aan een erfenis. Zo heeft hij een belang van 1,3 miljard dollar in NNC Hua Yuan Titanium Dioxide Co gekregen. Die onderneming produceert titaniumdioxidepigment, een wit pigment dat kan worden gebruikt in coatings, kunststoffen, inkt en andere materialen.

3 en 4. Alexandra en Katharina Andresen

Alexandra en Katharina zijn twee zussen van respectievelijk 24 en 25 jaar die elk een vermogen hebben van 1,4 miljard dollar. De twee zussen hebben van hun vader elk een belang gekregen van 42 procent in de Noorse investeringsmaatschappij Ferd. Het bedrijf wordt tot op heden geleid door hun vader Johan Andresen.

5. Austin Russell

Het verhaal van Russel lijkt veel op dat van Elon Musk. Net zoals de CEO van Tesla heeft de 26-jarige miljardair zijn studies aan Stanford University stopgezet om een eigen bedrijf op te richten. Dankzij een investering van 100.000 dollar van de Thiel Fellowship, een bedrijf van Peter Thiel dat jonge ondernemers financieel ondersteunt, kon Russel Luminar Technologies uit de grond stampen. Het bedrijf maakt sensoren en ander technisch materiaal voor autonome voertuigen. Luminar Technologies ging in december naar de beurs via een SPAC-fusie. Russell bezit ongeveer een derde van het bedrijf.

6. Gustav Magnar Witzoe

De 27-jarige Witzoe (hieronder op de foto, omringd door vrouwelijk schoon) bezit de helft van SalMar, een Noorse viskwekerij die zijn vader in 1991 heeft opgericht. Witzoe’s fortuin kende het afgelopen jaar bijna een verdubbeling dankzij de sterke marktprestaties van SalMar. Het aandeel in het bedrijf was destijds een geschenk van zijn vader.

Gustav Magnar Witzoe – (Foto: Johns Pki / Splashnews.Com/Splash News/ISOPIX)

7 en 8. Andy Fang en Stanley Tang

De twee jonge mannen van 28 jaar zijn de creatieve geesten (zie foto) achter de in 2013 opgerichte voedselleverancier Doordash. Hun onderneming heeft een ware boost gekend tijdens de coronapandemie. Doordash is in december naar de beurs getrokken. Fang en Tang hebben elk een vermogen van 2 miljard dollar.

9. Sam Bankman-Fried

De 29-jarige Bankman-Fried heeft zijn fortuin te danken aan de cryptogekte. Hij stond aan de wieg van zowel de handelsfirma Alameda Research, die 2,5 miljard dollar aan activa beheert, als FTX, een handelsplatform voor crypto-derivaten. De jonge miljardair doet ook veel schenkingen aan goede doelen. Hij wil naar eigen zeggen zoveel mogelijk verdienen om zoveel mogelijk weg te schenken. Zijn vermogen wordt geschat op 8,7 miljard dollar.

10. Jonathan Kwok

Kwok is 29 jaar en zijn vermogen wordt geschat op 2,5 miljard dollar. Hij en zijn broer Geoffrey hebben elk een belang in Sun Hung Kai Properties, een vastgoedbedrijf in Hong Kong, van hun vader Walter geërfd. Walter werd in 2008 afgezet als voorzitter van Sun Hung Kai Properties als gevolg van een vete met zijn broers Thomas en Raymond Kwok. Daarna startte hij vastgoedontwikkelaar Empire Group Holdings, een bedrijf dat Jonathan en Geoffrey nu leiden. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20