Deze jobs vormen het grootste risico op een corona-overlijden

Uit een onderzoek van het aantal sterfgevallen in Californië ten gevolge van het coronavirus blijkt dat de kans om te sterven aan het coronavirus ook afhankelijk is van welk beroep u uitoefent.

Enkele onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben hun licht laten schijnen over het aantal mensen in de staat dat is het gestorven aan het coronavirus. Uit dat onderzoek, waarbij er gekeken werd naar de overlijdenscertificaten van de bevolking op arbeidsleeftijd van de afgelopen vier jaar, bleek onder meer dat de kans om te sterven aan het virus bij het ene beroep groter is dan bij het andere.

Opvallend meer doden in voedings- en landbouwsector

Het sterftecijfer van werknemers in de voedings- en landbouwsector is sinds het begin van de pandemie met 39 procent gestegen, zo blijkt uit de analyse. Het virus lijkt ook de meeste dodelijke slachtoffers te maken bij Latijns-Amerikaanse en zwarte werknemers in die sector. De sterftecijfers binnen die bevolkingsgroepen stegen met respectievelijk 59 en 34 procent, terwijl het mortaliteitscijfer van blanken die dezelfde job uitoefenen met 16 procent steeg.

Binnen die sector is het aantal sterfgevallen het sterkst toegenomen bij de koks. In die beroepscategorie zijn er 60 procent meer mensen gestorven. Het sterftecijfer bij operatoren van verpakkings- en vulmachines is gestegen met 59 procent en dat van diverse werknemers in de landbouw met 55 procent.

Overzicht van de tien meest risicovolle beroepen in tijden van coronapandemie:

  • Koks: 60 procent meer sterfgevallen
  • Operatoren van verpakkings- en vulmachines: 59 procent meer sterfgevallen
  • Diverse werknemers in de landbouw: 55 procent meer sterfgevallen
  • Bakkers: 50 procent meer sterfgevallen
  • Bouwvakkers: 49 procent meer sterfgevallen
  • Andere productiemedewerkers: 46 procent meer sterfgevallen
  • Operators naaimachines: 44 procent meer sterfgevallen
  • Medewerkers distributiesector: 44 procent meer sterfgevallen
  • Onderhoudsmedewerkers: 40 procent meer sterfgevallen
  • Medewerkers klantendienst: 37 procent meer sterfgevallen

Slecht betaalde jobs

‘Het betreft voornamelijk slecht betaalde jobs die worden uitgevoerd door mensen met een allochtone achtergrond’, zegt Kate Duchowny, een biostatisticus aan de Universiteit van Californië, in een interview met Yahoo Finance. ‘Ze dragen niet altijd beschermend kledij of beschikken niet over voldoende middelen om zichzelf te beschermen tegen het virus terwijl ze werken.’

Hoewel de lockdowns goed hebben gewerkt om de verspreiding van het virus te vertragen, blijkt uit de studie dat mensen die zijn blijven werken een onevenredig hoger risico lopen om te sterven dan werknemers die de mogelijkheid kregen om thuis te blijven of te werken.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20