Dit zijn de beroepen met de grootste drinkers … en de kleinste

Britse onderzoekers hebben jarenlang een uitgebreide studie verricht om na te gaan in welke beroepen werknemers het meest alcohol consumeren. Het doel: de overheid helpen om deze plaag beter aan te pakken.

Aan de studie, die werd uitgevoerd door onderzoekers van de universiteit van Liverpool, namen iets meer dan 100.000 Britten tussen 40 en 69 jaar deel. Over verschillende jaren vulden ze wekelijks of maandelijks een vragenlijst in over hun alcoholgebruik en hun beroep.

De onderzoekers stelden ook een schaal vast waarboven elke deelnemer als ‘zware drinker’ werd geclassificeerd. Daarvoor gebruikten ze een systeem met eenheden, waarbij één eenheid gelijk was aan 10 milliliter pure alcohol. De limiet werd vastgesteld op 50 eenheden per week voor mannen en 35 eenheden per week voor vrouwen. 50 eenheden komt ruwweg overeen met 5 flessen wijn of 25 pinten bier, schrijft The Independent. 35 eenheden komt overeen met de consumptie van 3 flessen wijn of 25 pinten bier.

Een plaag onder arbeiders en vrouwelijke leidinggevenden

Volgens de onderzoekers zijn dit de beroepen met het grootste aantal ‘zware drinkers’:

  • Eigenaars en managers van pubs
  • Schoonmakers
  • Stukadoors

Omgekeerd zijn dit de beroepen waar de minste ‘zware drinkers’ werden aangetroffen:

  • Leden van de clerus
  • Natuurkundigen, geologen en meteorologen
  • Artsen

In sommige gevallen speelde ook het geslacht een rol. Zo werden onder de mannen veel zware drinkers aangetroffen onder geschoolde arbeiders. Jobs in de categorie managers en hoge ambtenaren werden dan weer het vaakst in verband gebracht met vrouwen die zwaar dronken. 

Steun verlenen

De onderzoekers willen met deze studie niet het ene of het andere beroep stigmatiseren, maar de overheid in staat stellen steun te verlenen waar dat het meest nodig is.

‘Maatregelen op de werkplek om alcoholgebruik aan te pakken in beroepen waar ‘binge drinking’ veel voorkomt, kunnen zowel individuele werknemers als de economie in het algemeen ten goede komen door het welzijn van de werknemers te verbeteren en indirect de productiviteit te verhogen’, zei Dr. Andrew Thompson, hoofdauteur van het onderzoek.

De onderzoekers voegden eraan toe dat ze, gezien de transversale aard van hun studie, niet konden verklaren waarom in bepaalde beroepen meer van de werknemers tot alcoholisme werden aangezet. Zij merken ook op dat de gegevens tussen 2006 en 2010 zijn verzameld en dat er sindsdien veranderingen kunnen zijn opgetreden. (evb)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.