Dit moet je regelen als je gaat emigreren

Geschreven met input van Twenty Four Webvertising.

Elke dag zijn er maar liefst 100 Belgen die het land verlaten om officieel ergens anders te gaan wonen. De inwoners van ons land emigreren dan ook wat af. Als je bij de groep mensen hoort die binnenkort zo’n avontuur aangaat, dan is het goed om te weten wat er allemaal zal komen kijken bij een internationale verhuizing. Het is dan ook verstandig om alles goed te controleren, zo zul je een zorgeloos vertrek nodig hebben. Of je nu gaat verhuizen naar Nederland, Indonesië, Canada of waar dan ook, de onderstaande zaken zijn er belangrijk. 

Werkvergunning

Als immigrant kan je je vaak niet zomaar vestigen in een ander land zonder de nodige vergunningen. De standaard visa die je krijgt, is immers maar voor een beperkte periode geldig. Emigreer je naar het buitenland wegens zakelijke redenen? De kans is dan zeer groot dat je een verblijfsvergunning kunt regelen via je werkgever. Desondanks is het wel verstandig om dit van tevoren goed te checken. Sommige landen eisen namelijk een gezondheidsverklaring of juist een verklaring van goed gedrag. Het aanvragen van een werkvergunning kan bovendien vrij lang duren. Bij bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland kan dat proces zomaar een jaar in beslag nemen.

Beëdigde vertaling van officiële documenten

Als je gaat emigreren, dan wil je natuurlijk dat je officiële papieren ook rechtsgeldig zijn in je nieuwe thuisland. Dat is niet automatisch het geval. Je kan de officiële papieren namelijk niet door een standaard vertaler laten vertalen. In plaats daarvan moet het gedaan worden door een beëdigd vertaler, die je bijvoorbeeld kunt inhuren via het-vertaalbureau.com. Door te kiezen voor professionele beëdigde vertalingen weet je zeker dat de officiële papieren dezelfde rechtsgeldigheid zullen hebben als het Belgisch origineel. Beëdigde vertalers legden namelijk een eed af voor een Belgische rechtbank en zijn dan ook bevoegd om officiële documenten rechtsgeldig te vertalen.

Cultuur en taal

Je moet je nieuwe leefomgeving leren kennen. Dat is meestal een onderbelicht onderdeel van een internationale verhuizing. Daarvoor kun je op onderzoek uitgaan om je nieuwe woonplaats te verkennen. Wat kan je er nu al over vinden en dus leren? Zodoende zal het voor jou en je gezin echt makkelijker en leuker worden om te integreren in de plaatselijke gemeenschap. Door dat te doen, zal je je er bovendien thuis gaan voelen, terwijl je niet voor verrassingen zal komen te staan. Het leren van de taal is een essentieel onderdeel ervan. Zo kan je communiceren met anderen, maar ook praktische zaken regelen. 

Een verhuisplan

Het is natuurlijk niet eenvoudig om je volledige inboedel te verhuizen naar een ander land, al helemaal niet als je gaat emigreren naar een ander continent. Je moet daarom kritisch kijken naar al je spullen. Zitten er zaken bij die helemaal niet beslist meegenomen hoeven te worden? Laat die dan ook achter. Daarnaast moet je ook goed gaan nadenken over hoe je de spullen wilt verhuizen. In de lucht of juist over zee? Beide opties zijn mogelijk. Daarnaast moeten al je zaken natuurlijk ook op een goede manier verpakt worden. Je wilt immers wel dat ze heelhuids aankomen bij je nieuwe thuis. 

Geen land is hetzelfde

Wat je precies moet regelen, hangt erg af van het land waarnaar je vertrekt. Ieder land kent immers andere eisen en regels rondom de verhuizing van je inboedel, maar ook de administratieve afhandeling is overal anders. Je moet jezelf dan ook goed inlezen over de werkwijze van het land van bestemming. Daarover zou je kunnen informeren bij de Belgische ambassade van het land waar je heen wilt gaan. Ook online kan je hier normaal gesproken veel informatie over vinden.