Dit is ’s werelds eerste vodka gemaakt uit CO2

Cocktails drinken en tegelijkertijd het klimaat redden? Het kan voortaan. Een Amerikaans bedrijf maakt nu vodka met slechts twee ingrediënten: CO2 en water.  

Het in New York gebaseerde Air Company produceert vodka dat gemaakt wordt met koolstofdioxide die uit de lucht wordt gehaald. Met zijn zogenoemde Air Vodka is het bedrijf ook verkozen tot een van de finalisten van de NRG COSIA Carbon Xprize, dat een prijzenpot van 20 miljoen dollar weggeeft om innovaties te stimuleren op het gebied van het afvangen, het gebruik en de opslag van CO2.

Fotosynthese als inspiratiebron

Stafford Sheehan, de Chief Technology Officer van Air Company, kwam op het idee toen hij werkte aan een project met kunstmatige fotosynthese als doctoraatstudent aan de universiteit van Yale in de Verenigde Staten. Overdag doen planten immers aan fotosynthese: ze nemen CO2 uit de lucht op en geven zuurstof af. Maar nu stoten we meer dan dubbel zoveel uit dan de natuur opneemt.

Vandaar Sheehans interesse in het afvangen van koolstof. ‘Ons doel is om CO2 dat anders in de atmosfeer zou worden uitgestoten om te zetten in dingen die beter zijn voor de planeet’, zegt hij aan de Britse krant The Guardian

Ook andere alcoholen

Per fles verdwijnt er zo bijna een halve kilogram van CO2 uit onze atmosfeer. Het spreekt dus voor zich dat milieuvriendelijke vodka alleen weinig impact zal hebben op de surplus van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarom wil Air Company koolstof ook beginnen omzetten in andere alcoholen, die ook bruikbaar zijn in andere toepassingen.

‘Ethanol, methanol en propanol zijn drie van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld, allemaal alcoholen’, merkt Sheehan op. ‘Kunststoffen, harsen, geuren, schoonmaakmiddelen, ontsmettingsmiddelen, bio-straalbrandstof… beginnen bijna allemaal met alcohol. Als we de basisalcohol voor al deze producten kunnen maken van koolstof die anders zou worden uitgestoten, dan zou dat een grote impact hebben.’

Het concept van Air Company om koolstof om te zetten in alcohol is echter niet nieuw. In 2017 bedachten onderzoekers aan de Technische Universiteit Delft in Nederland ook al een manier om alcohol met CO2 maken.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20