“Dit is een oorlog veroorzaakt door fossiele brandstoffen”

“Het verbranden van fossiele brandstoffen olie, gas en kolen veroorzaakt opwarming en andere effecten van klimaatverandering waaraan we ons moeten aanpassen. En Rusland verkoopt deze fossiele brandstoffen en gebruikt het geld om wapens te kopen. Dit is een oorlog veroorzaakt door fossiele brandstoffen. Het is duidelijk dat we op deze manier niet kunnen blijven leven, het zal onze beschaving vernietigen.” Het zijn woorden van Svitlana Krakovska, de toonaangevende klimaatwetenschapper van Oekraïne.

Waarom is dit belangrijk?

Fossiele brandstoffen zijn misschien niet de directe oorzaak van een oorlog die duidelijk wordt gedreven door de unieke wil van Vladimir Poetin. Maar zolang onze economie afhankelijk is van fossiele brandstoffen, zijn we overgeleverd aan petro-dictators als Poetin.

Krakovska was met haar vier kinderen aan het schuilen in Kiev toe ze die woorden uitte. Een raket was vlak daarvoor ingeslagen aan haar huis. De wereld worstelt nog altijd om Poetins motieven te begrijpen, fossiele brandstoffen zijn dus niet de rechtstreekse oorzaak. Maar op een dieper niveau heeft Krakovska gelijk, zeggen experts die de link hebben bestudeerd tussen staten die afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en agressie: wat Poetin ook drijft, zijn oorlogsmachine wordt gevoed doo

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20