Dit is de goedkoopste elektrische wagen in de VS

Met een prijskaartje van net geen 25.000 euro is de Bolt van Chevy goedkoper dan de Nissan Leaf.

De prijs van elektrische wagens is anno 2022 nog steeds een obstakel voor nieuwsgierige klanten. Hoewel die wagens meestal goedkoper zijn om te bezitten dan auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, indien je de levenslange kosten voor brandstof en onderhoud meetelt, blijft de aankoopprijs potentiële kopers afschrikken.

Het lijkt er zelfs op dat de nieuwste elektrische wagens ook steeds duurder worden. Autobouwers zoals Tesla en Ford lonken vooral naar de ontwikkeling van luxueuze wagens en elektrische SUV’s en pick-ups. De gemiddelde prijs voor een elektrische wagen lag in de VS in maart rond de 66.000 dollar (61.000 euro), staat te lezen in het Kelley Blue Book, een gids voor tweedehandsprijzen. In de EU ligt dat gemiddelde ergens tussen de 44.600 en 54.000 euro

Er is echter een model op de Amerikaanse markt dat aantoont dat elektrische wagens niet per se onbetaalbaar moeten zijn. De Bolt van Chevrolet heeft een prijskaartje van 26.595 dollar, ofwel net geen 25.000 euro. Het 2023-model, dat later dit jaar op de markt komt, wordt eveneens goedkoper dan de Nissan Leaf, voorheen de goedkoopste elektrische auto op de markt.

GM mikt op elektrische wagens onder de 30.000 dollar

Chevy wil met de Bolt de markt voor goedkope elektrische wagens domineren in de VS. Daarvoor heeft de automaker de prijs van het 2021-model al met 27 procent verlaagd, ondanks het globale chiptekort, lockdowns in fabrieken en stijgende batterijprijzen. Die problemen zorgden al voor een algemene prijsverhoging van 14 procent op de Amerikaanse markt voor elektrische voertuigen.

De strategie van Chevrolet kadert ook binnen de belofte van moederbedrijf General Motors (GM) om elektrische wagens af te leveren die goedkoper zijn dan 30.000 dollar en gebruik maken van goedkope Ultium-batterijen. GM wil volgend jaar ook een nieuwe versie van de Equinox van Chevy uitbrengen die eveneens een prijskaartje onder de 30.000 dollar zal dragen.

Volgens het Kelley Blue Book zouden 38 procent van de Amerikanen als volgende auto een elektrische wagen willen aanschaffen. Maar 60 procent van hen zou dat enkel serieus overwegen als de prijs op het niveau van een auto met gasmotor ligt.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20