Dit is de financiële klusjesman van Vladimir Poetin

Tussen alle oliebaronnen, staalfabrikanten en Kremlin-spreekbuizen op de EU-sanctielijsten van vrienden van Poetin staat opmerkelijk genoeg ook een cellist: Sergei Roldugin. Hij wordt omschreven als de “financiële klusjesman” van de Russische president. Wie is hij en hoe komt hij aan z’n bijnaam?

Sergei Pavlovich Roldugin is op 28 september 1951 geboren in het uiterste oosten van Rusland. Om precies te zijn in de oblast Sakhalin. Een oblast is een bestuurslaag die te vergelijken is met een provincie bij ons. 

Vriendschap in Leningrad

Halverwege de twintig raakt hij bevriend met de huidige Russische president Vladimir Poetin. Die volgt op dat moment een opleiding tot agent van de KGB, zoals de Russische geheime dienst dan heet. 

Roldugins broer Yevgeny volgt dezelfde opleiding in Leningrad, het huidige Sint Petersburg. Via hem raken Roldugin en Poetin bevriend. Ze schuimen samen de straten af en raken af en toe verzeild in een vuistgevecht, schrijft The Guardian in 2016. 

Peetoom van dochter Poetin

“Hij was als een broer voor mij”, herinnert Roldugin zich later. En dat gevoel was wederzijds, want in 1985 wordt Roldugin uitverkoren als peetoom voor Poetins oudste dochter Maria. Een logische keuze, want Roldugin introduceert Poetin bij zijn eerste vrouw, Lyudmila. 

En terwijl Poetin als geheim agent aan de weg timmert en vervolgens opklimt in de Russische politiek, maakt z’n boezemvriend carrière in de kunst. In 1980 wordt de cellist derde op het Prague Spring International Music Festival, in 1984 wordt hij solist bij het orkest van het Mariinsky-theater in Sint Petersburg. Dat komt later onder leiding te staan van een andere vriend van Poetin, de dirigent Valery Gergiev.

De twee bewandelen dan wel andere carrièrepaden, de vriendschap blijft. En het is deze innige vriendschap die Roldugin een plek op de Europese sanctielijst heeft bezorgd. Roldugin staat ook op de sanctielijst van het Verenigd Koninkrijk, dat het voorbeeld van de EU volgde. 

Schuiven met miljarden

Volgens de Europese Commissie is Roldugin namelijk een onderdeel van Poetins netwerk om zijn vermogen verborgen te houden. Hij wordt zelfs de “financiële klusjesman” van de Russische president genoemd. 

Zo zou Roldugin grote sommen geld hebben overgemaakt aan de oligarch Suleyman Kerimov, goed voor een vermogen van bijna 10 miljard dollar. Kerimov staat sinds 15 maart ook op de EU-sanctielijst. 

Die dubieuze eer dankt hij aan z’n aanwezigheid op een bijeenkomst in het Kremlin op 24 februari, de dag van de Russische invasie in Oekraïne. Op deze bijeenkomst met z’n “inner circle” besprak Poetin de Russische reactie op de Westerse sancties vanwege de invasie. 

Roldugin zelf stond al eerder op de Europese sanctielijst, op 28 februari om precies te zijn. De naam van de cellist is verbonden aan minstens vijf brievenbusfirma’s. Daarnaast is hij klant bij Bank Rossiya, in Moskou bekend als ‘Poetins portemonnee’. 

Stroman van Poetin

Via zijn bankrekeningen en brievenbusfirma’s wordt ten minste 2 miljard dollar over en weer geschoven om het buiten bereik van belastingdiensten te houden, onthult het journalistencollectief ICIJ in 2016 op basis van de Panama Papers.

Of dit geld ook echt van Roldugin is, is de vraag. De kans is groot dat hij als zogeheten stroman fungeert en dat het geld eigenlijk voor mensen uit de entourage van Poetin is. Of van Poetin zelf.

Feit is wel dat Roldugins naam ook opduikt in een volgend onderzoek naar belastingontduiking door rijke Russen. Hij zou een spilfunctie hebben in wat de Troika Laundromat genoemd wordt. Een witwasmachine waarin grote sommen geld via een groot netwerk van bedrijven zouden worden rondgepompt. Hij ontvangt ruim 69 miljoen dollar via bedrijven op zijn naam. 

Vergoedingen voor contractbreuk

Een deel hiervan – bijna 12 miljoen dollar – is te danken aan vergoedingen voor contractbreuk. In totaal worden zestien contracten slechts enkele weken nadat Roldugin zijn handtekening zet weer ontbonden. 

Roldugin heeft nooit geantwoord op vragen over zijn vermeende betrokkenheid bij de Troika Laundromat. “Ik heb geen miljoenen”, zegt hij in 2014 tegen de New York Times. 

Helemaal onbemiddeld is hij overigens hoe dan ook niet: hij speelt op een cello uit 1732 van de beroemde instrumentenbouwer Antonio Stradivarius. Die koopt hij in 2016 op een veiling. Het veilinghuis verwijdert achteraf het bedrag, maar volgens The Moscow Times zou de cellist er 12 miljoen dollar voor hebben neergeteld. 

(kg/mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20