Direct geld nodig

Vandaag de dag lijkt het HAAST wel of de meeste kredietverstrekkers hun geld gratis ter beschikking stellen. Er zijn namelijk steeds meer financiële instellingen die nieuwe klanten proberen te trekken met advertenties waarin reclame wordt gemaakt voor het snel en goedkoop lenen van geld. Mensen die niet uit eigen middelen een aanpassing of verbouwing aan hun huis uit wil voeren en/of een ontspannen weekendje weg willen, hoeven alleen maar even contact op te nemen met de betreffende kredietverstrekker en alles lijkt in een oogwenk geregeld te worden. Maar is het in werkelijkheid ook echt zo snel geregeld als je geld nodig hebt, of is dit slechts een sprookje dat door reclamemakers de wereld in is geholpen?

Is snel geld lenen echt mogelijk?

In de praktijk blijkt echter vaak dat de reclames vaak niet een realistisch beeld schetsen: er zijn immers vaak speciale verzekeringen nodig voordat je een gevraagde lening ook echt toegewezen krijgt. De kosten die je vooraf moet maken, kunnen in de regel dan ook behoorlijk oplopen. Door deze fraaie reclamepraatjes trappen er toch nog altijd een heleboel mensen in deze valkuil. Er worden dan ook nog altijd veel te dure leningen afgesloten en in talloze gevallen ook onnodige verzekeringen aangegaan. De leus “geld lenen kost geld”is dus absoluut gestaafd op waarheid en dat moet iedere potentiële kredietnemer zich goed blijven beseffen.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Lage rentes niet altijd haalbaar

In een heleboel advertenties voor snelle leningen worden maar al te vaak lage rente beloofd, maar helaas zullen deze beloftes niet voor iedere kredietnemer binnen handbereik komen te liggen omdat meestal alleen mensen die een hypothecaire zekerheid kunnen bieden aan de kredietverstrekker van dit voordeel kunnen profiteren. Bovendien kan de kredietverstrekker alleen een dergelijk lage rente bieden doordat er niet aan de verstrekte lening het meeste geld wordt verdiend, maar eerder aan de bijkomende verzekeringen die voor een zogenaamde betalingszekerheid zouden moeten zorgen.

Een snelle lening zal immers meestal gekoppeld worden aan een verzekeringspolis die ervoor moet zorgen dat de aflossingen van de openstaande schuld gedekt zijn op het moment dat de kredietnemer tijdens de looptijd zou komen te overlijden, arbeidsongeschikt wordt of zijn baan (en dus inkomsten) verliest. Over dit soort verzekeringspolissen zal natuurlijk een zekere premie betaald dienen te worden. Deze premie wordt in de regel ook van de leensom afgehouden met als gevolg dat de kosten op kunnen lopen tot wel duizenden euro’s. Bovendien zal de kredietverstrekker van de verzekeraar uiteraard een interessante provisie ontvangen.

Dit verklaart tevens waarom veel kredietverstrekkers er zo op gebrand zijn dat een kredietnemer dit soort verzekeringen aan zijn, of haar, lening koppelt. Al zullen, bij het afsluiten van een snelle lening, deze vaak torenhoge provisie meestal buiten het zicht van de kredietnemer worden gehouden. Er zijn zelfs mensen die pas na het ondertekenen van hun leencontract erachter komen dat er ook sprake is van dit soort praktijken. Helaas kunnen ze dan weinig meer doen en zitten ze voor een bepaalde periode vast aan de snelle lening en de dure verzekering.

Direct geld nodig is duur

Wanneer je direct geld nodig hebt, zul je dan ook altijd goed moeten weten waar je mee bezig bent. Door onzorgvuldig of onverantwoord geld te gaan lenen, kan dit je met gigantische leenkosten opzadelen. Niet alleen omdat je dan een dure verzekering aan wordt gesmeerd, maar ook omdat je dan wellicht eerder geneigd bent om een hogere rente te aanvaarden. In de financiële wereld kun je er namelijk vaak van uitgaan dat: hoe sneller je de gevraagde leensom in handen wilt hebben, hoe meer kosten er in rekening gebracht zullen worden. Met andere woorden: snel geld lenen, zal je aanzienlijk meer gaan kosten, dan wanneer je wat langer op de lening kunt wachten. Veel kredietverstrekker maken immers gretig misbruik van de geldnood van bepaalde klanten en slaan daar werkelijk een slaatje uit.

Veilig en verantwoord snel geld lenen

Ook wanneer je direct geld nodig hebt, is het dan ook cruciaal om veilig en verantwoord een lening aan te gaan. Dit wil in de praktijk dus zeggen dat je:

 • in zee moet gaan met een betrouwbare kredietverstrekker die heldere voorwaarden en kosten hanteert aan een bepaalde lening. In klantbeoordelingen en reviews kun je een heleboel informatie vinden over de reputatie van een kredietverstrekker en zijn product(en).
 • meerdere leenvormen van verschillende aanbieders goed met elkaar hebt vergeleken (de looptijd, de rente en de overige voorwaarden die aan de leningen zijn verbonden),
 • niet mee geld leent dan je werkelijk nodig hebt (elke euro die je extra leent, zal immers meer leenkosten met zich meebrengen),
 • wees eerlijk tegenover jezelf ten aanzien van je terugbetalingscapaciteit (ook jij kunt geen normaal leven leiden met een te hoge schuldenlast).
 • Een aflossingsplan maakt voordat je een lening aangaat (zo weet je waar je gedurende de volledige looptijd aan toe bent en waar je dus rekening mee moet houden).

Hoe kun je direct geld in handen krijgen?

Op het moment dat je direct geld nodig hebt, dan zijn er tegenwoordig een aantal wegen dat je kunt bewandelen:

 • geld lenen van een familielid of goede vriend: veel mensen vinden dit echter lastig omdat je nu eenmaal niet snel met je financiële problemen bij een dierbare aan wilt kloppen. Toch kan dit voordelig zijn omdat je dan meestal weinig, of zelfs helemaal geen, leenvergoeding hoeft te betalen. Uiteraard dien je wel altijd de gemaakte afspraken (bijvoorbeeld met betrekking tot de looptijd, de hoogte van de aflossingen en de eventuele leenvergoeding) duidelijk op papier te zetten en je strikt aan deze afspraken te houden. Alleen zo zal de lening geen onnodig druk uit gaan oefenen op de onderlinge relatie.
 • betalen met ene kredietkaart kan je eveneens de nodige speelruimte geven als je direct geld nodig hebt. Zowel aankopen als geldopnames zullen immers door de kredietkaartmaatschappij worden voorgeschoten en pas later in rekening gebracht. Hierbij moet je je wel bedenken dat je vooraf een dergelijke kaart aangevraagd moet hebben en in een heleboel gevallen zogenaamde gebruikskosten dient te betalen (zelfs als je de kredietkaart niet gebruikt hebt). Ook berekenen een groot aantal kredietkaartmaatschappijen forse rentevergoedingen op het moment dat je de rekening niet in één keer, of niet op tijd, hebt voldaan.
 • Rood staan bij de bank zul je ook eerst aangevraagd moeten hebben om er gebruik van te kunnen maken. Je bank moet je dus toestemming geven om (tijdelijk) een negatief saldo te creëren op je zichtrekening. Op die manier kun je dus geld uitgeven dat je eigenlijk (nog) niet in je bezit hebt. Over het negatieve saldo zal echter ook een behoorlijk hoge rente in rekening worden gebracht.
 • Een minilening afsluiten, kan een oplossing zijn als je direct geld nodig hebt omdat dit soort leningen inde regel binnen een dag in orde gemaakt kunnen worden. Als nadeel van deze leenvorm wordt echter vaak aangevoerd dat je slechts een gering bedrag kunt lenen en dat je dit binnen een zeer korte tijd (samen met een aanzienlijke leenvergoeding) weer terugbetaald dient te hebben aan de kredietverstrekker. Daar staat echter tegenover dat er geen wettelijk verplichte toetsing bij het CKP uitgevoerd hoeft te worden ( een minilening is immers nooit hoger dan 1000 euro en de looptijd mag evenmin de 3 maanden overschrijden). Bovendien zal de afhandeling van een minilening altijd digitaal of telefonisch verlopen waardoor er sneller gewerkt kan worden.

Oriënteren en vergelijken kan veel geld besparen

Op het ogenblik dat je direct geld nodig hebt, is het zeker niet verstandig om als een kip zonder kop de eerste de beste dure lening aan te gaan. Op de financiële markten zijn immers een heleboel kredietverstrekkers actief en de kans is dan ook groot dat je niet meteen de meest gunstige lening te pakken hebt. Zelfs als je direct geld nodig hebt, zal het lonend zijn om je eerst goed te oriënteren en diverse leningen van meerdere kredietverstrekker goed onder de loep te nemen. Niet alleen zullen kredietverstrekkers lek hun eigen looptijden en tarieven hanteren, maar ook zelf de voorwaarden kunnen bepalen die aan de leningen worden gekoppeld.

Alleen door de verschillen goed in beeld te brengen, kun je de lening kiezen die zo goed mogelijk aansluit op je persoonlijke- en financiële situatie. Niet iedere kredietnemer heeft bijvoorbeeld:

 • een gelijke leensom nodig,
 • dezelfde inkomsten,
 • dezelfde vaste lasten,
 • dezelfde variabele lasten,
 • hetzelfde leendoel,
 • dezelfde aflossingsmogelijkheden.

In de praktijk wil dit dan ook zeggen dat de een bepaalde lening voor de één ideaal kan zijn, terwijl dezelfde lening voor een ander juist niet interessant hoeft te zijn. Om die reden is het dan ook niet verstandig om klakkeloos af te gaan op leenverhalen en –ervaringen van vrienden of familie. Een lening is iets erg persoonlijks en kan zelfs van geval tot geval verschillen, bijvoorbeeld omdat je inkomsten- en uitgavenpatroon in de periode tussen het afsluiten van twee lening zijn veranderd.

Om een goed beeld te kunnen schetsen van verschillende leningen doe je er dan ook goed aan om meerdere online leensimulaties uit te voeren en/of meerdere offertes aan te vragen bij verschillende kredietverstrekkers. Verder is het altijd van groot belang om ook de algemene voorwaarden die bij de diverse leningen horen goed door te nemen en uiteraard de kleine lettertjes van een leencontract niet over het hoofd te zien, voordat je definitief je handtekening onder dit document plaats. Zodra je namelijk je handtekening onder de leenovereenkomst hebt geplaatst, zul je je voor een bepaalde periode hebben verbonden aan de afgesproken betaling verplichtingen.

Kleine verschillen met grote gevolgen

Wanneer je meerdere leningen met elkaar gaat vergelijken, zal je wellicht direct opvallen dat de verschillen soms minimaal zijn. Toch is het goed om deze kleine verschillen mee te nemen in de beoordeling omdat bijvoorbeeld een gering renteverschil tijdens de looptijd van een lening op kan lopen tot behoorlijk wat extra leenkosten. De rente die je over een lening moet betalen, zal immers steeds weer worden berekend over het bedrag dat je nog af moeten betalen.

Om die reden zal ook de lengte van de looptijd van een lening een belangrijke rol spelen bij de uiteindelijke hoogte van de leenkosten die je moet gaan betalen. Hoe langer de looptijd immers is, hoe vaker er rente over de openstaande schuld berekend kan worden en hoe hoger de leenkosten aan het eind zullen zijn. De spreiding van de kosten zal op die manier dus een prijskaartje bij zich dragen. Voordat je een lening afsluit, zul je dus voor jezelf moeten bepalen of je de kosten van de lening wilt spreiden (en dus uiteindelijk meer leenkosten wilt betalen) of dat je meer druk uit wilt oefenen op je maandelijkse budget door hogere aflossingtermijnen (en dus een kortere looptijd) te kiezen.

Conclusie

Direct geld nodig hebben wil niet zeggen dat je minder goed na moet denken over de lening die je aangaat. Het afsluiten van een snelle lening zal immers ook voor een bepaalde tijd een betalingsverplichting met zich meebrengen. Door verstandig te werk te gaan, kun je dan ook de leenkosten zo veel mogelijk beperken en dus minder geld kwijt zijn voor het lenen van een bepaald geldbedrag. In alle gevallen zal geld lenen geld kosten, maar de hoogte van de leenkosten kun je door verantwoord en veilig te lenen wel voor een belangrijk deel naar benden bijstellen. Het enige wat dit je gaat kosten is wat tijd en moeite, maar daar zul je achteraf vast en zeker blij mee zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20