Ontslagronde op komst? Dinsdag bijzondere ondernemingsraad bij Brussels Airlines

Bij de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vindt dinsdag om 9 uur een bijzondere ondernemingsraad plaats. Dat wordt bevestigd bij het bedrijf en in vakbondskringen.

De woordvoerster van Brussels Airlines wil enkel kwijt dat de directie dinsdag haar plan voor de toekomst gaat voorstellen. De bonden vrezen alvast dat er ontslagen zullen aangekondigd worden. Na afloop komt er een persmededeling. Volgens de liberale vakbond zal er ook een communicatie, via webcast, georganiseerd worden voor het personeel.

‘We verwachten meer details te krijgen over de toekomst van het bedrijf voor de periode tot 2023’, zegt ACLVB-secretaris Filip Lemberechts. ‘Ik denk dat het transformatieplan (dat het bedrijf tegen 2022 weer op de rails moet zetten, red.) versneld zal worden. Tot nu toe was er enkel een impact voor het grondpersoneel. Mogelijk kondigt men maatregelen voor het vliegend personeel aan.’

290 miljoen euro

Ook bij de christelijke vakbond verwacht men dinsdag niet meteen goed nieuws. Men vreest ‘niet meer of minder dan een herstructureringsplan met de aankondiging van ontslagen en looninlevering voor zij die blijven’. Vakbondsafgevaardigde Didier Lebbe (CNE) stelt zich vragen bij het tijdstip van de vergadering. ‘Waarom een bijzondere ondernemingsraad organiseren als er nog geen akkoord is tussen de Belgische staat en Lufthansa?’

Intussen lopen de onderhandelingen tussen moedermaatschappij Lufthansa en de Belgische regering over mogelijke staatssteun voor Brussels Airlines nog. De Belgische carrier vraagt 290 miljoen euro om de crisis te overbruggen, maar de regering wil eerst zekerheid over de toekomst van die maatschappij. En Lufthansa wil zo weinig mogelijk inmenging van overheidswege.

Lees ook: Bonden Brussels Airlines: ‘Europa schaamteloos afwezig’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20