Dinosaurussen stierven mogelijk uit door het eten van giftige planten

Er doen heel wat theorieën de ronde over hoe de dinosaurussen precies zijn uitgestorven. De bekendste is dat 66 miljoen jaar geleden een planetoïde op aarde is neergestort. Maar volgens een nieuwe studie is er nog een andere oorzaak: ze aten te veel giftige planten.

Wetenschappers van de universiteit van Albany geloven dat het probleem bij de smaak van de dino’s zat. Ze konden giftige planten niet herkennen en die werden steeds talrijker. Er was ook amper sprake van evolutie in hun smaakorganen. In de natuur geldt een evolutionaire beschermingsmaatregel waarbij een dier leert welke planten giftig zijn en welke niet. Ze leren dat door de negatieve gevolgen die ze ervan ondervinden. Zo gaan ze die planten bijvoorbeeld associëren met ziek worden. Dat gebeurde dus niet bij de dinosaurussen.

Giftige planten

Dat lag niet alleen aan de dinosaurussen zelf, want ook de planten evolueerden. Geleidelijk aan zouden ze volgens de nieuwe theorie giftige technieken hebben ontwikkeld om zich tegen planteneters te beschermen. Het is niet duidelijk hoelang die evolutie duurde en wanneer die planten exact ontstonden, maar het is wel zeker dat het gebeurde in de periode dat de dinosaurussen verdwenen.

De planetoïde zal mogelijk ook wel een impact op de dino’s hebben gehad, maar de onderzoekers benadrukken dat de prehistorische dieren al veel eerder zijn beginnen verdwijnen. Ook in de miljoenen jaren na de inslag zouden de dino’s nog geleidelijk aan van de aardbodem verdwenen zijn. Er was dus duidelijk iets anders aan de hand. En zo zijn wellicht de planten de boosdoeners.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20