China zet alles op alles om een nieuwe energiecrisis af te wenden

Chinese olieraffinaderijen zijn druk in de weer om te voorkomen dat ook dieseltekorten de economische activiteit zullen verlammen. De lijst met tekorten bij belangrijke brandstoffen blijft maar groeien.

Het land heeft meer diesel nodig, en snel ook om soortgelijke tekorten aan kolen en aardgas te voorkomen. De raffinaderijen in staatseigendom zijn van plan de verwerking van ruwe olie op te voeren. Daarmee zullen ze prioriteit geven aan de productie van de brandstof die wordt gebruikt voor verwarming, vrachtwagens en industriële doeleinden, volgens handelaars en analisten.

De verkoop van generatoren is gestegen nadat het dieselverbruik sterk toenam na de stroomonderbrekingen en de rantsoenering. Daar komen ook nog eens seizoensgebonden factoren bij, zoals de visvangst, de oogst en het online shoppen, die allen de vraag doen stijgen. Bij sommige pompstations staan zo’n lange rijen voertuigen dat China de export heeft beperkt en de import heeft verhoogd om de voorraden op te krikken.

Ondanks de maatregelen blijven de dieselvoorraden in een snel tempo slinken. OilChem.net, een consultant uit de sector, schat dat de voorraden het laagste zijn in minstens een jaar. Sommige lokale pompstations beperken de verkoop aan vrachtwagens tot 100 liter per voertuig. Dat meldt “Truck Brothers”, een club van chauffeurs op het Tencent News-platform.

Enorm gat in de bevoorrading

Staatsraffinaderijen zoals China Petroleum & Chemical Corp, beter bekend als Sinopec, en PetroChina Co. zijn klaar om het meeste werk te verzetten, aangezien Beijing onafhankelijke raffinaderijen aan banden heeft gelegd. Een harde aanpak van de verwerkers in de provincie Shandong, wegens belasting- en milieuovertredingen, heeft de bevoorrading van fabrieken die waren ontworpen om prioriteit te geven aan dieselproductie, beperkt. 

“De Chinese overheid kan zich geen dieselcrisis veroorloven na stroomtekorten en torenhoge gasprijzen.” Dat zegt Sengyick Tee, een analist bij het in Beijing gevestigde SIA Energy. “Staatsraffinaderijen moeten het enorme gat in de bevoorrading opvullen.

(lp)

Meer