Deze ‘vleermuis’-satelliet kan dag en nacht en door gebouwen kijken

Capella Space zegt u wellicht niet veel, maar het bedrijfje weet mogelijk wel veel over u. Het lanceerde namelijk een satelliet die niet alleen foto’s neemt, maar ook door muren kan kijken.

Observatiesatellieten hebben één groot probleem: ze zien wat er te zien is vanuit de ruimte en niet meer of minder. Of het te bekijken oppervlak nu 5 vierkante meter is of meer, dat maakt niet uit als er wolken boven hangen. Daar heeft Capella Space een oplossing voor: de vleermuissatelliet.

Echolocatie

De Capella 2 gebruikt namelijk echolocatie, een techniek die vleermuizen en dolfijnen gebruiken om hun weg te vinden, in de plaats van ogen om naar de aarde te ‘kijken’. Een beetje zoals een echo-apparaat stralen laat botsen op uw lijf om in het lichaam te kijken, doet de Capella 2 dat ook, maar met het aardoppervlak. De satelliet stuurt een sterk radiosignaal van 9.65 gigahertz naar de aarde en dat botst terug. De satelliet interpreteert het terugkerende signaal en maakt er beelden van.

Resultaat: haarfijne beelden die niet gehinderd worden door triviale dingen zoals de nacht of het weer. En dat met scherpe beelden van een halve vierkante meter, waar de meeste satellieten maar kunnen inzoomen op een beeld van 5 op 5 meter.

Dat heeft natuurlijk ook nadelen, met name voor de privacy. Omdat er met echolocatie wordt gewerkt, kunnen de satellieten los door de buitenmuren van een gebouw kijken. Dat is een invasie van uw privacy die eerdere satellieten niet konden bereiken. Het levert dus een schat van informatie op voor geheime diensten.

Veiligheidsdiensten

CEO Payam Banazadeh, vroeger in dienst bij NASA, weet precies hoe hij SAR, zo heet de technologie, kan inzetten. Zo kan u een vliegtuig in een hangar spotten, checken hoeveel olie er nog in een olietanker zit en zelfs, met twee satellieten, een 3D-beeld maken.

Door de resolutie krijgt u ook haarscherpe beelden. Veel scherper dan dit mag echter niet, want dat is waar Capella op de grenzen van de wet botst. Misschien is dat ook niet slecht. Want die lakens in uw huis, die ziet Capella Space dus gewoon hangen. En die muren, daar kijkt de satelliet gewoon door.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20