Deze internationale bedrijven staken tijdelijk hun activiteiten in Oekraïne

Het militaire conflict in Oekraïne heeft ook vergaande gevolgen voor het bedrijfsleven aldaar. Verschillende internationale ondernemingen hebben al laten weten dat ze de activiteiten in het land tijdelijk staken of afbouwen.

De Russische invasie van Oekraïne heeft de financiële markten verrast. Zowel de aandelen- als de cryptomarkten kleuren bloedrood. Ook binnen de bedrijfswereld zijn er heel wat zorgen over wat er zich afspeelt in het Oost-Europese land. Sommige ondernemingen hebben beslist om niet langer de kat uit de boom te kijken en nemen vergaande maatregelen.

ArcelorMittal

De staalproducent ArcelorMittal heeft beslist om zijn ijzerertsmijnen bij zijn staalfabriek in Oekraïne te sluiten. “De productie in de staalfabriek zelf in de stad Kryvy Rih, 350 kilometer ten zuiden van hoofdstad Kiev, zal worden teruggebracht tot een technisch verantwoord minimum”, laat het bedrijf weten. “We hopen dat er snel een oplossing komt voor het conflict.”

Het bedrijf zegt ook dat er plannen klaarliggen om het personeel ter plaatse in veiligheid te brengen. ArcelorMittal heeft wel nog geen details over dat plan gedeeld.

Carlsberg

Carlsberg is de op één na grootste bierbrouwer van Oekraïne. Het bedrijf heeft in het land een marktaandeel van 31 procent. Het komt dan ook als geen verrassing dat Carlsberg zwaar getroffen wordt door hetgeen er zich afspeelt in het Oost-Europese land.

Het bedrijf laat weten dat het de activiteiten in de brouwerijen in Zaporizja en Kiev heeft gestaakt. “We hebben onze werknemers meegedeeld dat zij thuis moeten blijven en de instructies van de Oekraïense autoriteiten moeten opvolgen”, zegt een woordvoerder van het bedrijf aan het persagentschap Reuters. Carlsberg heeft er nog een derde brouwerij, in Lviv.

Coca-Cola HBC

Coca-Cola HBC is een bottelaar van de gelijknamige frisdrankenproducent. De onderneming heeft beslist om de deuren van de fabriek in Oekraïne te sluiten. Het personeel wordt gevraagd om thuis te blijven tijdens de crisissituatie. “We zullen de situatie de komende dagen van dichtbij opvolgen”, aldus een woordvoerder aan Reuters.

Mondelez

Mondelez is een Amerikaans voedselconglomeraat. Dirk Van de Put, de Belgische CEO van het bedrijf, zei woensdagavond aan Reuters dat het de fabrieken in Oekraïne zou sluiten als de spanningen met Rusland verder oplopen. “Ervoor zorgen dat dat de mensen veilig zijn, is onze prioriteit”, klonk het. “Zowel Rusland als Oekraïne zijn belangrijke markten voor ons. Als dat betekent dat we fabrieken moeten sluiten omdat het te gevaarlijk is, zullen we dat doen.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20