Deze 10 vliegtuigmaatschappijen bieden de beste wifi

Qatar Airways biedt in zijn vliegtuigen aan de reizigers de meest geavanceerde technologie ter beschikking. Dat is de conclusie van een onderzoek van Traveloka bij vijftig internationale vliegtuigmaatschappijen, waarbij gekeken werd naar de kwaliteit van de verbindingen die aan boord van de vloot wordt aangeboden. Qatar Airways behaalt een score van 92,3 procent, gevolgd door Emirates (88,4 procent) uit Dubai en het Amerikaanse Delta Air Lines (85,7 procent).

De top tien bestaat verder uit British Airways (84,9 procent), Jetblue Airways (82,4 procent), Cathay Pacific (82 procent), Alaska Airlines (80,1 procent), Turkish Airlines (79,6 procent), Etihad Airways (78,6 procent) en Eva Air (77,4 procent).

Complex

“Een vlotte communicatie aan boord van de vliegtuigen is niet altijd een evidentie,” zegt Nikki Ekstein, reisspecialist bij het persbureau Bloomberg. “Zelfs wanneer optimale draadloze verbindingen worden aangeboden, kunnen nog tal van andere factoren – van technische flessenhalzen tot het gedrag van de medepassagiers – de kwaliteit van de uiteindelijke ervaring beïnvloeden.”

“Wanneer men meer in detail gaat, ontstaat er een complexer beeld dan de rangschikking van Traveloka toont. Onder meer kan worden vastgesteld dat British Airways in de algemene ranglijst weliswaar pas op een vierde plaats staat, maar met 20 megabits per seconden van de tien beste maatschappijen wel de grootste snelheid blijkt aan te bieden.”

“Aan de andere kant blijven Emirates, Etihad en Eva allemaal onder de grens van 2 megabits per seconde,” aldus nog Ekstein. “Dat is niet geweldig tegen een tarief van 14 dollar per uur.”

Ekstein waarschuwt dan ook dat de lijst met Traveloka slechts een indicatie is van de diensten die de reiziger kan verwachten. Onder meer benadrukt ze dat carriers zoals JetBlue Airways nagenoeg in hun volledige vloot consistent wifi aanbieden, kan bij andere operatoren, zoals Eva Air, slechts op de helft van de vliegtuigen een draadloze verbinding worden verwacht.

Traveloka zegt zich gebaseerd te hebben op het optimale aanbod dat elke maatschappij heeft te bieden.

Optimistisch

“Draadloos internet is voor de luchtvaart geen keuze meer,” betoogt Jason Rabinowitz, directeur onderzoek bij Airline Tariff Publishing Company (Atpco). “Het aanbod van wifi is een competitieve noodzaak geworden.”

“Er zijn alvast redenen om voor de verdere toekomst optimistisch te zijn. Luchtvaartmaatschappijen investeren nu zoveel in de volgende generatie wifi-systemen dat het bijna onmogelijk is om bij te blijven. Er worden nieuwe satellieten gelanceerd, terwijl de jongste systemen ook veel krachtiger zijn en de lacunes in de verbindingen steeds verder kunnen worden opgevuld.”


© Traveloka

“Onder meer werd recent een verbeterde satelliet-dekking boven Australië en de Stille Zuidzee gerealiseerd, waardoor maatschappijen zoals Qantas Airways, Air New Zealand en Virgin Australia Airlines grote vorderingen op het gebied van connectiviteit hebben kunnen maken,” geeft Rabinowitz nog aan.

“Bovendien zullen ook Gogo, British Airways en Deutsche Lufthansa voor het einde dit jaar hun services upgraden, waardoor de snelheden van de connectiviteit nog verder zullen toenemen. Zelfs budgetmaatschappijen zoals Spirit Airlines of AirAsia Berhad zien snelle wifi-verbindingen als een noodzakelijke service.”

“Naarmate er meer satellieten worden gelanceerd, komen er grote constellaties van dekking, waardoor het voor de maatschappijen gemakkelijker wordt om aan de klant een naadloze service te bieden,” zegt Rabinowitz. “Die dekkingsproblemen zullen snel tot de verleden tijd behoren.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20