Deutsche Bank ontslaat senior manager vanwege seksueel expliciete berichten en foto’s

Een vrouwelijke stagiair van Deutsche Bank beschuldigde een mannelijke collega van aanranding en een andere van seksuele intimidatie, waardoor een onderzoek werd ingesteld dat leidde tot het ontslag van een van de mannen.

Waarom is dit belangrijk?

De grootste bank van Duitsland blijft in opspraak komen door integriteitskwesties. Deutsche, dat zich ondanks meerdere herstelplannen nog altijd in een zorgwekkende situatie bevindt, heeft de voorbije jaren miljarden euro's aan boetes mogen ophoesten voor zijn rol in schandalen. “Technisch en moreel gezien is deze bank geheel bankroet”, aldus economisch publicist Arno Wellens.

Bij Deutsche Bank zelf werd een onderzoek ingesteld nadat de stagiaire de beschuldigingen uitte in een rechtszaak in verband met haar eigen ontslag. Het onderzoek van Deutsche leverde geen bewijs op voor de meest ernstige aantijgingen. Maar het wees wel uit dat beide mannen ongepaste sms-berichten en foto’s met de vrouw hadden gedeeld.

De oudste van de mannen, die werd ontslagen, had de stagiaire ook een voorkeursbehandeling op het werk gegeven. Dat blijkt uit documenten die door de Britse zakenkrant Financial Times zijn ingezien.

Romantische relatie

Een van de mannen, tegen wie nog steeds een onderzoek loopt bij Deutsche Bank en strafrechtelijke aanklagers, had een romantische relatie met de stagiaire voordat zij bij de bank solliciteerde.

De vrouw beweerde dat hij haar hielp de baan te krijgen, onder meer door met haar een casestudy te delen die werd gebruikt om kandidaten te beoordelen. Ze zei dat hij haar geestelijk mishandelde en bedreigde en haar dwong tot seksuele handelingen, waaronder daden van sadomasochistische slag. Zowel de man als de vrouw maakten foto’s en video’s van de interacties, waarvan sommige aan de rechtbank werden voorgelegd.

“Grens overschreden”

De bankier werd tijdelijk geschorst, maar is inmiddels weer aan het werk, in afwachting van de uitkomst van een breder onderzoek naar zijn gedrag. Hij heeft alle vergrijpen ontkend en gezegd dat alle seksuele ontmoetingen met wederzijds goedvinden waren.

De senior manager ontkende alle beschuldigingen van wangedrag. Hij gaf tijdens het onderzoek toe dat hij er bij één gelegenheid op had aangedrongen dat een gesprek over haar carrière in haar appartement zou plaatsvinden.

De bank ontsloeg de senior medewerker omdat hij zou hebben geknoeid met interne processen en ongepaste inhoud zou hebben gedeeld met een junior medewerker. Hij vecht zijn ontslag voor de rechter aan.

Een persoon die bekend is met de zaak vertelde de FT dat de bank van mening was dat deze werknemer “een grens had overschreden” en een ernstig “gebrek aan beoordelingsvermogen” aan de dag had gelegd.

Meldcultuur

“Waar nodig en passend hebben we actie ondernomen en dat zullen we ook in de toekomst blijven doen”, aldus de bank. Een woordvoerder voegde daaraan toe dat de bank een “meldcultuur bevordert om elke werknemer die discriminatie, intimidatie of oneerlijke behandeling ervaart, aan te moedigen dergelijke ervaringen te melden”. 

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20