Deutsche Bahn wordt eerste intermodale partner Star Alliance

De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) wordt partner van de Star Alliance, het grootste samenwerkingsverband in de internationale luchtvaart. Met het Duitse spoorbedrijf beschikt de Star Alliance over een eerste intermodale partner. Het samenwerkingsverband wil dat netwerk in de toekomst verder uitbouwen.

Dankzij de samenwerking kunnen passagiers van Deutsche Bahn en Star Alliance op een platform geïntegreerde verplaatsingen met het vliegtuig en de trein boeken.

Uniek

“Deze samenwerking is uniek in de wereld”, zegt Harry Hohmeister, bestuurder van Deutsche Lufthansa, een van de zesentwintig leden van de Star Alliance. “Lufthansa is met dit initiatief opnieuw als een pionier in de intelligente koppeling ven verschillende transportwerelden.”

Hohmeister benadrukt dat het samenwerkingsverband aan de klanten een toegevoegde waarde aanbiedt, maar ook een positieve impact heeft op het leefmilieu en de maatschappij. Door de collaboratie kunnen immers delen van de verplaatsingen met de trein worden uitgevoerd. Die optie zal de ecologische voetafdruk van de totale reis verminderen.

“Met aantrekkelijke verbindingen op Duits grondgebied, gekoppeld aan internationale reisketens leveren Deutsche Bahn en Star Alliance een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide in de transportsector”, zegt ook Michael Peterson, bestuurslid van Deutsche Bahn.

“Dit vormt een aanvulling op onze succesvolle samenwerking met Lufthansa Express Rail, waar het aantal boekingen sinds 2010 meer dan verdubbeld is. Zo krijgen we meer mensen uit het vliegtuig en op het milieuvriendelijke spoor. In nauwe samenwerking met de luchtvaartmaatschappijen pakken we nu de mobiliteitsommekeer aan. We netwerken ons aanbod zo dat we de respectievelijke troeven van onze vervoersmiddelen optimaal kunnen benutten.”

Lufthansa Express Rail

De nieuwe samenwerking tussen Deutsche Bahn en de Star Alliance bouwt voort op het programma Lufthansa Express Rail, dat al meer dan twintig jaar geleden werd ontwikkeld en dat klanten van de luchtvaartmaatschappij de mogelijkheid biedt om een gecombineerd ticket voor de trein en het vliegtuig te kopen.

Door de nieuwe collaboratie genieten passagiers op luchthaven Frankfurt Airport tevens van een versnelde bagageafhandeling en andere diensten. Het partnership maakt het echter voor reizigers vooral mogelijk om vanuit stations in Duitse steden met één ticket een verplaatsing naar een groot aantal metropolen in de rest van de wereld te boeken.

De Star Alliance werd vijfentwintig jaar geleden opgericht en telt inmiddels zesentwintig leden, die samen wereldwijd meer dan vijftig internationale hubs bereiken. Het partnership met Deutsche Bahn breidt de Star Alliance nu voor de eerste keer uit naar een andere transportsector.

“Er kunnen in de toekomst ook in andere landen samenwerkingsverbanden met intermodale partners worden opgezet”, merkt Jeffrey Goh, topman van de Star Alliance, op. “Die partners hoeven ook niet uitsluitend in de spoorwegsector gezocht te worden.” Ook andere transportmiddelen, zoals de scheepvaart, kunnen volgens Goh immers mogelijk tot interessante partnerships uitgroeien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20