Deurwaarder kan voorlopig geen beslag leggen op huis of loon

Door de coronacrisis hebben veel mensen het financieel niet gemakkelijk. De Kamercommissie Justitie heeft beslist dat deurwaarders voorlopig geen huis of loon meer in beslag kunnen nemen, om te vermijden dat die mensen in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Dat meldt VRT NWS dinsdagnamiddag.

Tijdelijk werklozen die minder loon krijgen, kleine zelfstandigen die hun zaak al maanden moeten moeten sluiten terwijl de vaste kosten blijven lopen… Door de virusuitbraak in ons land hebben heel wat mensen moeite om het hoofd boven water te houden.

Wie financiële problemen heeft, kan schulden maken. Schuldeisers kunnen deurwaarders inschakelen. Die kunnen dan weer beslag kunnen leggen op het loon, de spullen, of zelfs het huis van de schuldenaren.

Om te vermijden dat financieel kwetsbare mensen door de coronacrisis dieper in de schulden worden geduwd, worden de bevoegdheden van de deurwaarders voor een tijdje ingeperkt. Tot minstens 17 juni kunnen ze geen beslag meer leggen op het huis waar de schuldenaar woont, of op zijn loon. Tweede verblijven kunnen wel nog afgenomen worden.

Kamerlid Bercy Slegers van CD&V legt de redenering achter het voorstel uit aan de openbare omroep: ‘Mensen moeten nog altijd zoveel mogelijk thuis blijven en contacten vermijden. Het zou dan ook vreemd zijn als we nu hun woning gaan afnemen.’

Ook de bescherming van het inkomen staat in het teken van de coronacrisis volgens Slegers. ‘We krijgen signalen dat er meer en meer mensen een beroep doen op voedselbedeling tijdens deze crisis. Gezinnen moeten de financiële gevolgen van de coronacrisis in het dagelijks leven kunnen opvangen. Met deze maatregelen komen we daar aan tegemoet.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20