Derde nacht van rellen over Nederlandse COVID-19-regels

Zondag braken in steden in heel Nederland rellen uit. Het was de derde nacht op rij dat de politie slaags raakte met groepen woedende jongeren die brand stichtten en stenen gooiden uit protest tegen de COVID-19-beperkingen.

Onrust werd gemeld in onder meer Leeuwarden en Groningen in het noorden, de oostelijke stad Enschede en het zuidelijke Tilburg. In Enschede, waar een noodverordening werd uitgevaardigd, gebruikte de politie wapenstokken om een menigte uiteen te drijven. In Leeuwarden werden politiebusjes bekogeld met stenen en werden er fakkels ontstoken.

“Orgie van geweld”

De rellen zijn een reactie op laatste Covid-maatregelen en zijn de ergste sinds de volledige lockdown in januari. Meer dan 500 mensen werden gearresteerd, zei de politie zaterdagnacht. Vijf agenten raakten gewond, waarvan één ernstige verwondingen opliep.

De onrust begon vrijdagavond in Rotterdam, toen de politie het vuur opende op een menigte die was aangegroeid tot honderden protesterende mensen. De burgemeester van de stad, Ahmed Aboutaleb, zei dat het protest was uitgedraaid op “een orgie van geweld”. De vier mensen die door politiekogels zouden zijn geraakt, lagen zondag nog in het ziekenhuis. Dat zeggen de autoriteiten in een verklaring.

De protesten kwamen er nadat een nationale coronapas werd ingevoerd. Die komt er omdat Nederland er niet in slaagt het aantal dagelijkse infecties te stoppen, die op het hoogste niveau sinds de pandemie staan. De pas toont aan dat je ofwel gevaccineerd bent, of net hersteld bent van de ziekte. Met een negatieve Covid-test kom je daar echter niet voor in aanmerking.

Vuurwerkverbod

Daarbij komt er ook dat veel jongeren ontevreden zijn over een vuurwerkverbod op oudejaarsavond. Die regel werd ingevoerd omdat er elk jaar mensen in het ziekenhuis belanden na vuurwerkincidenten. Nederland wil zo extra druk op ziekenhuizen voorkomen, die momenteel vollopen met Covid-patienten.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20