Denemarken kan een jaar zonder bankovervallen melden

Denemarken heeft het voorbije jaar geen enkele bankoverval moeten melden. Daarmee kon het land voor de eerste keer in lange tijd een jaar zonder één enkele overval op een bankkantoor beleven. Dat heeft de Finansforbundet, de Deense vakbond voor medewerkers uit de financiële sector, gemeld. Er moet volgens de vakbond een duidelijk verband worden gelegd met het dalend gebruik van contant geld.

Waarom is dit belangrijk?

Banken vormden de voorbije decennia voor criminelen wereldwijd een belangrijk doelwit. Op die locaties konden ze immers aan de haal gaan met grote hoeveelheden cash geld en andere waardevolle producten. Maar het gebruik van contant geld als betaalmiddel is de jongste jaren sterk afgenomen. Hierdoor zijn bankkantoren ook voor overvallers minder interessant geworden.

Streven naar cashloze samenleving: Bij de start van deze eeuw werden volgens de cijfers van Finansforbundet in Denemarken nog ruimschoots 220 bankovervallen per jaar gemeld. Dat betekende meer dan één overval per twee dagen.

  • Het aantal feiten was de voorbije jaren echter al sterk gedaald. Zes jaar geleden dienden voor de allereerste keer minder dan tien bankovervallen te worden gemeld. Sindsdien is het aantal misdrijven in die categorie steeds onder die grens gebleven. Die trend zorgde
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20