Democrate Katie Hobbs klopt Trump-vertrouwelinge Kari Lake en wordt gouverneur van Arizona

Een van de meest gevolgde duels in de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen is in het voordeel van de Democraten geëindigd: niet voormalig nieuwsanker en Trump-aanhanger Kari Lake, maar Katie Hobbs wint de spannende strijd om het gouverneurschap van Arizona.

Waarom is dit belangrijk?

Het duel overstijgt het lokale niveau omdat de schaduw van ex-president Donald Trump over de kiesstrijd hangt.

In het nieuws: alle grote tv-stations roepen Katie Hobbs uit als winnaar van de race om het gouverneurschap van Arizona. Ze haalt 50,4 procent van de stemmen, met 98 procent van de stemmen geteld.

Tegenpolen. Hobbs en Lake zijn in veel opzichten elkaars tegengestelde:

  • Lake is als voormalig nieuwsanker bij het lokale filiaal van Fox een bekende tv-persoonlijkheid. Ze is een fervente aanhanger van ex-president Donald Trump en behoort tot het kamp van de election deniers, Trump-aanhangers die beweren dat verkiezingen van 2020 in Arizona en elders vervalst waren, hoewel daar geen objectieve aanwijzingen voor zijn.
  • Hobbs, voorheen een sociaal werker, was dan weer net een van de grootste verdedigers van de geldigheid van de presidentsverkiezingen in Arizona. Ze was tijdens die verkiezingen immers de Secretary of State die op het correcte verloop van de verkiezingen moest toezien. Terwijl Lake in de campagne graag de controverse opzocht, weigerde Hobbs steevast elk debat met haar rivale.

De bottom line: de nederlaag voor Lake is een nieuwe streep door de rekening van Trump, die mogelijk vanavond gaat in zijn thuisbasis Mar-a-Lago aankondigen dat hij in 2024 opnieuw een gooi doet naar het presidentschap. Er wordt al enige tijd gespeculeerd over zo’n aankondiging, die door de slechte kiesresultaten van zijn vertrouwelingen minder zeker is dan voorheen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20