Deliveroo blijft maar uitbreiden en geeft CEO flinke opslag, terwijl de cijfers slecht blijven

De chief executive van de maaltijdkoerierdienst Deliveroo, Will Shu, ziet zijn loon dit jaar met 16 procent omhoog gaan. Toch doet het bedrijf het niet bijzonder goed. Het blijft, zeker in België, zijn diensten uitbreiden, maar krijgt onder meer te maken met ontevreden werknemers en klappen op de beurs.

De Deliveroo-baas kreeg vorig jaar een salaris van 519.200 pond (610.700 euro) met daarbovenop 5,2 miljoen pond (6,1 miljoen euro) aan uitbetaalde aandelen, blijkt uit het pas uitgekomen jaarrapport van het bedrijf voor 2021. Dit jaar stijgt zijn loon verder naar 600.000 pond (706.000 euro) met daar nog eens 5 miljoen pond (5,9 miljoen euro) uit aandelen.

Goed zijn de cijfers van het ambitieuze Britse koeriersbedrijf echter niet. Op jaarbasis verloor Deliveroo op de London Stock Exchange meer dan 60 procent van zijn waarde.

Inzicht in jaarrekeningen leert ons ook dat Deliveroo Belgium niet uit zijn schulden geraakt. In 2020 noteerde de Belgische tak van het bedrijf een schuld van 6,9 miljoen euro, amper lager dan de schuld in 2017 van 7,7 miljoen euro.

Groeipijnen

Deliveroo breidt zich wel steeds meer uit over Belgische steden en gemeenten. Vorig jaar verdubbelde het bedrijf zijn aantal locaties ons land. Dit jaar voegde het nog Turnhout, Sint-Niklaas en Lokeren toe.

Die expansiedrang van de maaltijdbezorger komt niet zonder groeipijnen. Deliveroo-werknemers in Gent hebben recent hun fietsen gestald om betere verloning en werkomstandigheden te eisen. De regering heeft na vele klachten in de sector in februari ook een arbeidsdeal in het leven geroepen.

Die deal zou ervoor moeten zorgen dat maaltijdkoeriers een arbeidsverzekering krijgen en moet duidelijkheid scheppen over onder welk statuut zij vallen, dat van zelfstandige of werknemer. Deliveroo heeft daarop wel al beslist dat hun medewerkers zelfstandigen zullen blijven.

“Koeriers leveren enorme inspanningen terwijl bazen hun zakken vullen”

Ook in het Verenigd Koninkrijk geven de koeriers blijk van ontevredenheid. “Ze zetten een enorme shift in, werken gedurende de hele pandemie om voedsel naar buiten te brengen naar isolerende gezinnen, maar zoals veel werknemers, betalen zij de prijs van de pandemie terwijl bazen hun zakken vullen”, zo citeert The Guardian vakbondsman Alex Marshall.

Marshall bekritiseert daarmee de naar zijn zeggen hoge uitbetalingen van de Deliveroo-CEO terwijl de koeriers geconfronteerd worden met een ongekende stijging van de kosten van levensonderhoud en brandstof.

Deliveroo ontkent dat er grote ontevredenheid is bij zijn werknemers. Volgens een interne enquête zou 85 procent van zijn koeriers (wereldwijd weliswaar) tevreden of zeer tevreden zijn over zijn of haar werk in het bedrijf.

(evb)

Meer