Delhaize-personeel krijgt naast mondmaskers ook premie van 500 euro

Bij Delhaize is het bij de tweede poging toch gelukt: er is een sociaal akkoord bereikt over een compensatie voor het personeel tijdens de coronacrisis, meldt het bedrijf. Werknemers krijgen een premie van ongeveer 500 euro en wie dat wil, kan een mondmasker dragen.

Er heerste de voorbije dagen sociale onrust bij de supermarktketen, waardoor enkele winkels de deuren dicht hielden. Dat lijkt van de baan nu het personeel zich achter een nieuw akkoord van de vakbonden en de directie heeft geschaard. Het personeel kan rekenen op vijf extra verlofdagen en een premie van circa 500 euro, uitbetaald in kortingen en extra maaltijdcheques. Er komen ook extra hygiënemaatregelen, die wekelijks geëvalueerd zullen worden. De supermarktketen zal mondmaskers ter beschikking stellen van het personeel, al komt er geen verplichting om die te dragen.

Niet alle supermarkten voeren de mondmaskers in. Sectorfederatie Comeos verwijst naar de richtlijnen van de FOD Volksgezondheid, die zegt dat het gebruik van mondmaskers alleen zinvol is in ziekenhuizen en laboratoria.

De vakbonden gaan ook niet bij elke keten maskers eisen, zegt Kristel Van Damme van ACV Puls. ‘Het was een vraag van de mensen op het terrein.’ Carrefour en Colruyt verdelen mondmaskers op vrijwillige basis. Albert Heijn laat ze toe, maar koopt ze zelf niet aan. Aldi zegt het overheidsstandpunt te volgen, maar wijst er ook op dat er in de zorg nog steeds een tekort aan mondmaskers is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20