Deense en Duitse politie pakken 14 terreurverdachten op: ‘Ingrediënten voor bommen gevonden’

De Deense politie meldt dat het afgelopen week 13 mensen heeft gearresteerd op verdenking van het voorbereiden van een of meerdere aanslagen in Denemarken of Duitsland. Ook in Duitsland is een terreurverdachte aangehouden.

‘Deze mensen zouden geïnspireerd kunnen zijn door militant islamisme’, zei Flemming Dreyer, hoofd operaties van de Deense inlichtingendienst, vrijdag op een persconferentie. ‘We hebben de ingrediënten en onderdelen gevonden die nodig zijn om een bom te maken.’

ISIS-vlag en jachtgeweren

Bij de huiszoekingen werden onder meer ook jachtgeweren, een geweer met een richtkijker en een zwarte vlag van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gevonden De arrestaties vonden plaats in het kader van een gezamenlijke operatie van de Deense en de Duitse politie. 

Op één na vonden alle 14 arrestaties plaats in Denemarken. Drie van de verdachten zijn Syrische broers van 33, 36 en 40 jaar en werden afgelopen weekend gearresteerd. Volgens de autoriteiten zijn er donderdag acht verdachten opgepakt en vrijdag werden er nog eens zes mensen aangehouden. 

Veel details wilt de Deense politie echter nog niet kwijt. ‘We zitten nu in de beginfase van het onderzoek en we moeten onze kaarten dicht bij de borst houden’, verklaart Dreyer.

Ingrediënten voor bommen 

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel kwamen de veiligheidsdiensten de verdachten op het spoor na een tip van een Pools internetbedrijf. Dat bedrijf ontving namelijk een bestelling voor een verdachte hoeveelheid van vijf kilo zwavel en vijf kilo aluminiumpoeder – chemicaliën die gebruikt kunnen worden bij het maken van een bom.

De Deense veiligheidsdienst PET zegt dat zeven van de in Denemarken gearresteerde personen worden verdacht van ‘ingrediënten en componenten voor de vervaardiging van explosieven, en ook wapens, te hebben verworven of daaraan te hebben deelgenomen’. Wat de aanklachten zijn tegen de zes andere verdachten of de in Duitsland gearresteerde persoon is nog niet duidelijk. 

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20