Deal tussen Bpost en Golden Palace aangepast: “Voorkomen dat de krantenwinkels veranderen in goktenten”

Petra De Sutter (Groen), minister van Overheidsbedrijven, heeft een wijziging doorgevoerd aan de deal tussen Bpost en Golden Palace. In een annex staat er nu dat de gokactiviteiten in de krantenwinkels een nevenactiviteit moeten zijn.

Bpost kwam eind vorige maand onder vuur te liggen. Aanleiding was een verkoopovereenkomst tussen het Belgische postbedrijf en Golden Palace. Volgens die deal neemt de gokgroep Ubiway Retail, die onder meer de Press Shops en de Relay-winkels omvat, over. Op die manier komen 170 krantenwinkels in handen van Golden Palace.

Kritiek op deal

Die overeenkomst botste vrijwel onmiddellijk op kritiek. Gevreesd wordt dat Golden Palace die winkels zal gebruiken om daar goktoestellen te installeren. “Krantenwinkels verkopen aan een gokbedrijf, net op een moment dat we gokverslaving sterker willen aanpakken… Really?”, liet Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) op Twitter weten.

Ook De Sutter kreeg de wind van voren. Bpost is immers voor de helft in handen van de overheid. De minister zei na de bekendmaking van de deal dat Bpost een autonoom overheidsbedrijf is en dat het een beslissing was van de raad van bestuur. “Dat neemt niet weg dat het vanuit ethisch oogpunt wrang smaakt”, voegde ze er wel aan toe.

Aangepaste overeenkomst

Nu heeft de minister alsnog beslist om in te grijpen. De Sutter laat de overeenkomst tussen de twee partijen aanpassen. Dat meldt De Tijd. Ze zei woensdag in de Kamercommissie Mobiliteit dat ze gesprekken heeft gehad met de top van het postbedrijf. De Sutter liet ook juridisch analyseren of de verkoop aan Golden Palace kon worden stopgezet. Dat blijkt niet mogelijk te zijn, maar ze kon wel een annex laten toevoegen aan de verkoopovereenkomst.

“In de tekst staat nu dat de gokactiviteiten in de krantenwinkels een nevenactiviteit moeten zijn”, aldus De Sutter. “De amendering aan de verkoopovereenkomst kan op de lange termijn voorkomen dat de krantenwinkels veranderen in goktenten.” Volgens De Tijd is er voorts niets veranderd aan de deal.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20