De zombiehoax: dit achterpoortje houdt fake news levend op het web

Ondanks de harde strijd tegen misinformatie over Covid-19, blijven sommige verhalen hardnekkig circuleren. Erger, vaak krijgen artikels met valse informatie helemaal niet die stempel. Samenzweringstheoristen en hoaxers hebben daarvoor een achterpoortje gevonden. The Wayback Machine.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT keken, bij onderzoek naar fake news over het coronavirus, naar de verspreiding van bepaalde artikels. Als voorbeeld: een schijnbaar onopgemerkt stukje op News NT, geen nieuwswebsite, waarin staat dat 21 miljoen mensen in China gestorven zijn aan Covid-19. Dat is niet juist, volgens de factcheck van verschillende nieuwsmedia.

Officieuze pagina

Nog vreemder is hoe het verhaal verspreid is geraakt. Hoewel het artikel door sociale media als Facebook gemarkeerd stond als fout, en dus niet meer verspreid kon worden, verschijnt het toch nog op de feed van talrijke samenzweerders. Het originele artikel bereikt maar een kleine 500 lezers. Een officieuze versie, via The Wayback Machine, heeft echter meer da 649,000 interacties en 18.000 shares. Omdat het een pagina van Wayback Machine is, wordt die pagina niet als verdacht gezien.

The Wayback Machine kan u het beste zien als het archief van het internet. Tweets die gedeletet zijn, aangepaste pagina’s of gewoon een eerdere versie van een site, staan er opgeslagen. De site wordt gerund door een nonprofit in San Francisco. Wie in censuurgebied woont, kan zo toch verboden pagina’s bezoeken.

Censuur

De Wayback Machine doet in principe niet aan censuur, ook niet van fake news dus. Sites worden niet automatisch opgeslagen. Dat moeten gebruikers doen. Als u zelf een pagina heeft gemaakt en die voor de eeuwigheid wil laten bewaren, kan u dat dus ook zelf regelen.

Dat lijkt een achterpoortje te zijn waarmee fake news makkelijk te verspreiden blijft. Nog volgens de onderzoekers zijn het vooral aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump die de pagina deelden. Het is een voorbeeld, maar de onderzoekers waarschuwen voor een trend.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20