De wereld in 2025: koffie wordt vervangen door CBD

Kunstmatige intelligentie en automatisering kunnen het einde betekenen van de huidige koffiecultuur. Dat is de boodschap van een rapport van consulent RBC Capital Markets. De onderzoekers wijzen erop dat al herhaaldelijk gewag is gemaakt van de impact van de introductie van kunstmatige intelligentie en automatisering, maar volgens hen zal een grotere dominantie van de robotica ook enkele minder voor de hand liggende consequenties hebben. Er moet volgens RBC Capital Markets immers worden gevreesd dat koffie en andere cafeïnehoudende dranken een groot deel van hun populariteit zouden kunnen verliezen.

Beroepen

“De opkomst van robots kan onverwachte gevolgen hebben,” aldus RBC Capital Markets. “Men moet ermee rekening houden dat in de Verenigde Staten een jaarlijkse loonmassa van 2 biljoen dollar de gevolgen van de automatisering zal ervaren.”

“Door de opkomst van kunstmatige intelligentie en automatische processen, zullen de robots een groot aantal banen in een brede waaier van sectoren – zoals obers, magazijniers, truckchauffeurs of administratieve bedienden – kunnen overnemen. Bij veel van die beroepen vormt koffie een vast ingrediënt. Wanneer deze functies verdwijnen, dreigt ook cafeïne een groot deel van zijn populariteit te verliezen.”

“Op de werkvloer wordt veel koffie geconsumeerd, maar wanneer een aantal functies verdwijnen, zal er veel minder behoefte zijn aan cafeïne,” beweren de onderzoekers. “Er kan daarbij gesuggereerd worden dat koffie bij velen tegen het midden van het volgende decennium door cannabidiol (CBD) zal worden vervangen.”

“Dat product kan hen immers helpen om de angst voor een technologische overbelasting te verzachten. Velen zullen op zoek gaan naar dranken die hen wakker kunnen houden om beter te kunnen nadenken en creatiever te worden. Cannabidiol kan de ultieme aanvulling voor cafeïne worden, waardoor de consumenten in staat zouden kunnen zijn zich te ontspannen.”

Cannabis

Cannabidiol is een van de niet-psychoactieve stoffen die in cannabis worden aangetroffen. Het product wordt gebruikt in zalven, oliën, balsems en dranken. Daarmee wordt een omzet van 1 miljard dollar, ondanks de blijvende legale vraagtekens, gecreëerd.

De analisten van RBC Capital Markets voorspellen daarbij dat elke industrie zal worden beïnvloed door de opkomst van kunstmatige intelligentie en automatisering. “In positieve zin kan kunstmatige intelligentie worden gebruikt om de kosten te verlagen en producten te personaliseren,” zeggen ze. “Maar in negatieve zin kan de technologie een bedreiging vormen voor de privacy, de tewerkstelling van de middenklasse ondermijnen en autoritaire concepten steunen.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20