De Verenigde Staten ronden de kaap van 500.000 coronadoden

Een jaar na de start van de wereldwijde coronacrisis is het aantal sterfgevallen in de Verenigde Staten (VS) ten gevolge van de ziekte opgelopen tot 500.000.

In de VS zijn er inmiddels al enkele symbolische acties geweest om de doden te herdenken. Zo luidden de klokken in de Washington National Cathedral 500 keer om de doden te herdenken. De Amerikaanse president Joe Biden heeft ook gevraagd om de vlaggen halfstok te hangen op publieke plaatsen.

28 miljoen besmettingen

‘Bij deze plechtige gelegenheid staan wij stil bij hun verlies en bij hun achtergebleven dierbaren’, aldus Biden. ‘Wij, als natie, moeten hen herdenken zodat we kunnen beginnen te genezen, ons te verenigen en als één natie een doel te vinden om deze pandemie te verslaan.’

De VS hebben momenteel 28 miljoen coronabesmettingen en 500.264 coronadoden geteld, volgens het persagentschap Reuters. Ongeveer 19 procent van het globale aantal sterfgevallen door het coronavirus werden geteld in de VS, een buitenproportioneel cijfer, aangezien het land slechts 4 procent van de wereldbevolking telt.

Volgens Anthony Fauci, Amerikaans immunoloog en adviseur van Biden, noemt de coronapandemie de grootste gezondheidscrisis die de VS in meer dan 100 jaar heeft getroffen. ‘In de toekomst zullen de mensen nog spreken over het rampjaar 2020’, klinkt het.

Aanpak Donald Trump

Fauci is ook scherp voor de voormalige president Donald Trump. Die heeft volgens de immunoloog de ziekte maar al te vaak geridiculiseerd. ‘Dat terwijl hij zelf ziek is geweest. Tegelijk heeft hij het nagelaten om op federaal niveau een mondmaskerplicht in te roepen’, aldus Fauci.

Ook de politieke verdeeldheid heeft volgens de adviseur bijgedragen tot het hoge dodentol in de VS. De regering van Trump heeft de staten grotendeels aan hun lot overgelaten bij de aanpak van de coronacrisis, waarbij de president vaak in conflict was met zijn eigen gezondheidsdeskundigen, inclusief Fauci.

Ondanks de grimmige mijlpaal is het aantal coronabesmettingen in de VS voor de zesde achtereenvolgende week gedaald. Gezondheidsexperts waarschuwen wel voor de varianten van het coronavirus. ‘Indien we niet opletten, komt er een nieuwe golf van besmettingen’, klinkt het.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20