De veelbesproken gratis treinritten: vanaf nu aan te vragen

De twaalf gratis treinritten voor elke Belg ouder dan 12 jaar, zijn vanaf vandaag/maandag aan te vragen. Pas vanaf 5 oktober mogen ze ook effectief gebruikt worden.

In juni besliste de superkern om elke Belg een gratis Railpass te bezorgen, als een steunmaatregel om de coronacrisis te boven te komen. In juli werden de gratis treinritten al eens uitgesteld tot september om mensenmassa’s te vermijden op drukbezochte plaatsen. Onlangs kwam er een tweede uitstel tot 5 oktober, om ‘gezondheidsredenen’, meldde het kabinet van minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

Wie zijn ‘Hello Belgium Railpass’ wil verzilveren, kan dat vanaf nu doen via een formulier op de website van NMBS. U heeft daarvoor tijd tot en met woensdag 30 september 2020, met behulp van uw rijksregisternummer. De papieren treinkaart komt dan binnen de acht à tien dagen per post naar het adres dat gekoppeld is aan uw rijksregisternummer. Aanvragen of afhalen kan onder geen enkel beding in een station van NMBS.

We overlopen hieronder nog even alle regels en voorwaarden.

Voor wie?

  • Elke inwoner van België die ouder is dan 12 jaar heeft recht op de Rail Pass. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen sowieso al gratis reizen.
  • De tickets worden enkel toegekend aan wie ze specifiek aanvraagt en ze staan ook op naam. Op die manier kunnen ze niet doorverkocht worden.

Voor welke periode?

  • De treinritten zijn geldig tussen 5 oktober 2020 en 31 maart 2021.
  • U kan maximaal gratis twee reizen per maand maken met een gratis ticket.
  • Enkel op weekdagen vanaf 9 uur mag de Hello Belgium Rail Pass gebruikt worden.

Hoe gebruiken?

  • Als u één van de treintickets wil gebruiken, moet u – naar analogie met een gewone Rail Pass – de datum en de bestemming invullen. U moet dit voor elk van de twaalf tickets doen, wanneer u wil reizen.
  • Vergeet zeker uw identiteitskaart niet. Aangezien de gratis tickets op naam staan, moet u dit kunnen voorleggen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20