De top tien boeken die je moet gelezen hebben voor je sterft

Goede, klassieke boeken vinden, het is een kwestie van smaak en vooral ééntje van het bos door de bomen zien. Ga je voor een moderne klassieker en of hou je het toch maar op een echte antiek boek? Volgens de Goodreads-community zijn dit alleszins de tien boeken die je moet gelezen hebben. Ideaal voor een inspiratieloos moment, maar misschien heb je ze zelf al eens gelezen!

10. Little Women – Louisa May Alcott

Little Women, het boek dat Louisa Alcott schreef omdat ze in geldnood zat, is meteen ook één van de oudste. Een rasechte jeugdklassieker is Little Women zeker te noemen, Alcott vertelt er eigenlijk haar eigen familieverhaal mee, waarbij de zusjes Meg, Jo, Beth en Amy op avontuur trekken. De verhalen zijn duidelijk moraliserend, al houdt Alcott zich duidelijk in.

Little Women zorgde ook voor een aantal films met niemand minder dan Elizabeth Taylor (in 1949) en Katharine Hepburn (1933).

9. The Hobbit – J.R.R. Tolkien

Dat zowel The Hobbit als The Lord of the Rings in de lijst staan, mag eigenlijk niet verbazen. De twee hebben een zware impact gehad op de volwassenen die de Goodreads-stem uitbrengen. The Hobbit mag dan wel een prequel zijn op The Lord of the Rings en ook substantieel minder indrukwekkend, het is ook een stuk makkelijker te lezen.

Reken daar ook nog de filmtrilogie bij die Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson onlangs fabriceerde en dat verklaart de plaats van The Hobbit in deze top tien.

8. Charlotte’s Web – E. B. White

Uit alle boeken in de lijst is Charlotte’s Web waarschijnlijk diegene die je niet zal lezen. Nochtans is Charlotte’s Web één van de populairste jeugdboeken ooit. De spin en haar varkensvriendje Wilbur hebben niet alleen een pak culturele referenties gegenereerd: er zijn ook twee films gebaseerd op het boek.

Charlotte’s Web mag dan wel een kinderboek zijn, het speelt met zware thema’s. De dood is er daar ééntje van en welke dieren nu eenmaal andere dieren eten. Zo eet Charlotte de hele tijd vliegjes. Acuter is de angst van Wilbur, die denkt dat zijn volgende meester misschien de laatste zal zijn, als hij eindigt als de hoofdmaaltijd van zijn baasjes. Nog niet genoeg tranen gelaten bij Babe? Lees dan Charlotte’s Web.

7. The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald

De laatste jaren kreeg The Great Gatsby, het boek dat F. Scott Fitzgerald schreef tijdens de grote drooglegging, meer aandacht dankzij de film met Leonardo Dicaprio. Maar ook het boek is het lezen waard, het verhaal van de tragische meneer Gatsby, die op mysterieuze wijze aan z’n geld heeft gekomen, doet dromen.

Gatsby organiseert decadente feesten en nodigt de hele buurt uit, maar al die feestjes kunnen maar niet compenseren voor het grote gat in zijn hart: Daisy. Zonder verder te verhullen hoe het boek afloopt blijkt er toch wat meer aan de hand te zijn tussen Gatsby, Daisy en haar man Tom. Een opvallend spannend einde voor wat verder een meesterwerk in karakterstudie is.

6. The Lord of the Rings – J.R.R. Tolkien

The Lord of the Rings, heeft de trilogie zelfs nog een introductie nodig? J.R.R. Tolkiens poging om elvish in een alfabet om te zetten, mondde uit in dé referentie voor fantasy. Hobbits, orcs, elven en mensen bewonen Midden-aarde, maar daar woedt een strijd tussen goed en kwaad, een strijd om de éne ware ring.

Hoe Frodo en co. de ring in de vulkaan Mount Doom gaan werpen, vormt de basisplot, maar Tolkien vindt het helemaal niet erg om af en toe een zijbaantje in te springen. Zo volgen we ook schares dwergen, ontdekken we Rohan en bossen vol Ents. Uiteraard moet er op tijd en stond een dwergenlied tussen. Is The Lord of the Rings het meest lyrische proza? Nee, maar het is wellicht fantasy op z’n best. Toch te langdradig? De films wonnen ‘slechts’ twaalf Oscars.

5. Harry Potter en de Steen Der Wijzen – J.K. Rowling

Alweer een kinderboek in de top tien, wat ook maar aantoont hoe hard de boeken die je als kind leest, een invloed hebben op je denken. Het eerste boek in de saga rond de tovenaarsleerling is ook oprecht een kinderboek, lees het dus voor aan je (klein)kinderen, eerder dan het zelf te lezen (al begint het boek, eerlijkheidshalve, wel met een dubbele moord). Toch is Harry Potter waardevol, ook voor volwassenen die het boek niet als tiener lazen.

Zeker in Harry Potter en de Steen Der Wijzen, wanneer Harry Potter onverwacht in de tovernaarswereld wordt gedropt, wordt die hele wereld goed omschreven. De onwetende Harry leert dus ook alle ongelijkheden in de wereld kennen en het gaat al snel over klasseverschil, dreuzels en tovenaars, rijk en arm, maar ook over de kracht van vriendschap en hoe je samen sterker bent dan alleen.

4. 1984 – George Orwell

Voor wie zich afvraagt waar de term ‘Big Brother’ of ‘dubbelplusgoed’ vandaan komt: Orwell schreef in 1948 het futuristische en dystopische1984. In het boek wordt de volledige maatschappij onder de loep bekeken door een autoritair régime dat zelfs het denken van z’n bevolking controleert. Orwell gebruikt simpel taalgebruik en dat maakt 1984 een favoriet voor boekenlijstjes op de middelbare school.

De maatschappijkritiek in het boek is duidelijk genoeg en het hoofdpersonage herkenbaar voor iedereen die zich wel eens vast heeft zitten voelen in z’n nine to five. Jaren na publicatie heeft 1984 nog niets van zijn kracht verloren, integendeel. In tijden van fake news en herschreven geschiedenis is 1984 actueler dan ooit.

3. Het dagboek van Anne Frank (Het Achterhuis) – Anne Frank

Het dagboek van Anne-Frank, Het Achterhuis: was er ooit een boek dat meer de gruwel van de Tweede Wereldoorlog beter onder woorden kon brengen? Anne Frank, een joods tienermeisje, beschrijft hoe zij en haar familie onderduiken in Amsterdam. Anne groeit daar op, gescheiden van haar leeftijdsgenoten, opgesloten in enkele kleine kamers met een steeds groter wordende familie.

Dat het verhaal van Anne Frank echt gebeurd is, met helaas een dramatische afloop voor de familie Frank, verklaart de status van dit boek. Anne Franks boek is haar echte dagboek en daarmee één van de weinige getuigenissen die we hebben van tieners uit de periode van de Tweede Wereldoorlog.

2. Pride and Prejudice – Jane Austen

Is er een boek dat meer aan vrouwelijke hysterie doet denken dan Pride and Prejudice van Jane Austen? Maar laat ons het boek even verdedigen. Als het niet is voor de honderden culturele referenties die u mist als u Pride and Prejudice nooit gelezen heeft (of dacht u echt dat mr. Darcy’s naam in Bridget Jones’ Diary toeval was?) dan is het wel omdat Austen toentertijd baanbrekend werk leverde.

Het verhaal zelf mag dan een beetje dunnetjes zijn, al is de relatie tussen alle personages dat allesbehalve, maar het thema blijft na al die jaren goed rechtstaan. Opgroeien in je omgeving heeft effecten en of zich dat nu afspeelt in de bibliotheek of op het platteland of in de stad, dat blijft ook voelbaar. Voor wie Austens proza onleesbaar vindt, kan je nog altijd naar de film kijken. In elk geval vonden de Goodreads-lezers dit boek genoeg de moeite om het in de top tien te stemmen.

1. To Kill A Mockingbird – Harper Lee

Spaar de Spotvogel, zoals To Kill a Mockingbird in het Nederlands heet, is de gothic novel uit 1960 die al kort na het uitkomen als moderne klassieker werd bestempeld. Ook bij Goodreads zijn ze fan van het boek en ze bestempelen het dan ook als dé must-read voor iedereen die nog op zoek is naar een goed boek. To Kill A Mockinbird is vertelt op de oppervlakte het verhaal van een onschuldige man die in het zuiden van de Verenigde Staten veroordeeld wordt voor een verkrachting die hij niet gepleegd heeft.

Maar eigenlijk is Harper Lee vooral een meesterverteller die de tijdsgeest goed weet te schetsen: de ongelijkheid tussen de rassen, een klassenverschil dat duidelijk voelbaar is en genderrollen. Een boek dus, dat nog steeds relevant aanvoelt en ook de issues die vandaag in de Verenigde Staten spelen, aankaart. Dat To Kill A Mockingbird ook op zowat elke boekenlijst in de middelbare school staat, zal z’n status als topboek ook wat geholpen hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20