De 10 rijkste personen hebben dit jaar al tientallen miljarden dollars verloren, behalve Warren Buffett

De turbulente beursperiode heeft ook de rijkste personen ter wereld diep in hun portefeuille getroffen. Ze hebben nagenoeg allemaal een deel van hun fortuin in rook zien opgaan. Er is wel één uitzondering: Warrren Buffett. Hij heeft dit jaar al ruim 2 miljard dollar verdiend.

Veel beleggers zullen naar alle waarschijnlijkheid niet tevreden terugblikken op de eerste maand van 2022. De afgelopen weken hebben de belangrijkste Amerikaanse beursindexen terrein moeten prijsgeven. Ook de Europese beurzen zijn niet ontsnapt aan een verkoopgolf.

Tientallen miljarden dollars verlies

Voornamelijk de techaandelen kregen het zwaar te verduren. De Nasdaq heeft sinds de start van dit jaar al 14 procent verloren. En laat dat nu net de sector zijn waar veel miljardairs in actief zijn. Elon Musk, CEO van Tesla en de rijkste persoon ter wereld (volgens de Bloomberg Billionaire Index), is sinds de start van het nieuwe jaar al 54 miljard dollar verloren.

Jeff Bezos, de oprichter van Amazon, is 27,8 miljard dollar armer. Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google hebben elk al 12 miljard dollar verloren. Mark Zuckerberg, de CEO van Meta (het bedrijf boven Facebook), heeft al 15,2 miljard dollar in rook zien opgaan. De verliezen zijn al stevig aangedikt in vergelijking met enkele dagen geleden.

Buffett als uitzondering

Als we naar de top tien van de rijkste personen ter wereld kijken, is er maar één persoon die zijn fortuin dit jaar al zag aandikken: Warren Buffett. De voorzitter van het Amerikaanse conglomeraat Berkshire Hathaway is sinds de start van het nieuwe jaar 2,4 miljard dollar rijker geworden. Daardoor is hij nu de zesde rijkste persoon ter wereld. Buffett heeft Zuckerberg voorbijgestoken. De CEO van Meta staat nu op de 8ste plek.

“Decennium na decennium lijkt alles wat het Orakel van Omaha aanraakt in goud te veranderen”, merkt Dan Ives, analist bij de vermogensbeheerder Wedbush Securities, op in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite CNBC. “Vanwege zijn rotsvaste geloof in waarde-investeringen zal Buffett nog eeuwen in de geschiedenisboeken staan.” Waarde-investeerders zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Een gediversifieerde portefeuille

Daar komt nog eens bij dat Buffett via zijn beleggingsvehikel niet is blootgesteld aan één bepaalde sector, zoals veel andere miljardairs. Dankzij een gediversifieerd portfolio heeft hij de verkoopgolf in de techsector goed kunnen doorstaan.

Buffett moet wel nog een hele weg afleggen om de rijkste persoon ter wereld te worden. Musk heeft momenteel een fortuin van maar liefst 216 miljard dollar. Het vermogen van Buffett wordt momenteel geschat op 111 miljard dollar.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20