De schade in Turkije ter plaatse opgemeten: “Duizenden en duizenden mensen zijn dakloos geworden”

Pepijn Nagtzaam, journalist bij RTL Nederland, is ter plaatse in Turkije. Hij vertelt aan Business AM Radio over hoe de situatie er een dag na de rampzalige aardbeving uitziet.

In het nieuws: De aardbeving in Turkije en Syrië kostte al meer dan 5.000 mensen het leven, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vreest voor 20.000. Pepijn Nagtzaam bevindt zich in Gaziantep, de regio van de beving.


Beluister hier het volledige interview.

Structuur

  • “Het is een lange nacht geweest hier in Turkije. Veel mensen slapen in scholen, moskeeën, buurthuizen en theehuizen. Eigenlijk in alles dat een beetje veilig lijkt”, zegt Nagtzaam.
  • De hulpsituatie is erg afhankelijk van de regio. “In Urfa, waar ik nu zit, zijn er veel gebouwen ingestort maar staan er ook nog heel veel overeind. Dan zie je inderdaad heel snel een structuur ontstaan waarbij reddingswerkers en hulpverleners goed samenwerken.”
  • “We horen ook berichten uit het uiterste zuiden van Turkije en delen van Noord-Syrië. Meer dan 30 uur na de aardbeving is daar simpelweg nog niemand aangekomen om te helpen. Dat geeft wel een idee hoe vreselijk de situatie daar moet zijn op vlak van verwoesting en kapotte infrastructuur.”

Veel hulp nodig

  • Ook België zou een B-FAST team sturen, en dat is nodig. “Vooral in de gebieden die het zwaarst getroffen zijn en het meest afgelegen liggen. De Turken hebben wel een lange ervaring met aardbevingen en zijn hier wel wat gewend, maar niet op de schaal en heftigheid waarmee dat gisteren is gegaan.”
  • “Een ramp met deze omvang over zo’n verschrikkelijk groot gebied van honderden kilometers, daar is alle hulp die ze kunnen krijgen nodig. Dat geldt ook voor het noorden van Syrië, dat veel minder toegankelijk is.”
  • “De focus ligt nu op de acute problemen, mensen vanonder het puin halen, maar ook het huisvesten van de duizenden en duizenden mensen die dakloos zijn geworden.”

(evb)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20