De PS kreeg weer een tik, geen goed nieuws voor Vivaldi

Niet bepaald goed nieuws voor de coalitie: de grootste regeringspartij, de PS, komt opnieuw onder druk. Want de PVDA-PTB blijft maar stevig scoren in Franstalig België. Terwijl de PS wegzakt naar 22,4 procent, en de persoonlijke score van Paul Magnette (PS) ook een forse tik krijgt, zit de PTB al op 19,7 procent.

  • Het landschap in Wallonië wordt zo eentje van drie grote partijen: de socialisten, de MR, die op 20,4 procent blijft hangen, en de communisten. Ecolo zakt er wat weg, naar 15 procent. Maar het betekent vooral dat de PS allerminst geneigd zal zijn om nog veel toegevingen te doen op sociaal vlak, zo is de analyse.
  • Want helemaal dramatisch is de toestand voor de Franstalige socialisten in Brussel. Daar is al maandenlang geen leiderschap meer bij de PS, niemand weet wie nu de baas is: is het Rudi Vervoort (PS), de minister-president, of de Brusselse burgemeester Philip Close (PS), of Ahmed Laaouej, de voorzitter van de PS in Brussel en de fractieleider in de Kamer. Vervoort lijkt uitgespeeld.
  • Want zijn PS zakt weg naar 15,1 procent, en is slechts de vierde partij meer in de hoofdstad. Ecolo haalt in Brussel 20,3 procent, net voor de MR, met 19,9 procent, en PVDA-PTB die ook er op 16,4 procent zit.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20