De pijnlijke irrelevantie van de Clintons: lege zalen en Groupon-tickets

Bill en Hillary Clinton zijn aan een toernee door een reeks Canadese en Amerikaanse steden begonnen, onder het sympathieke motto ‘An evening with the Clintons’. Maar een klein probleem dringt zich op.

De zalen zijn halfleeg en de tickets zijn nu op Groupon verkrijgbaar tegen minder dan de helft van de originele prijs. Het einde van de Clinton-dynastie lijkt wel degelijk in zicht.

Amerikanen zijn de Clintons moe. Een toernee doorheen de Canada en VS, die als doel had het koppel relevant te houden in de aanloop van de presidentsverkiezingen van 2020, dreigt op een groot fiasco uit te draaien.

3.300 tickets verkocht in een zaal met 19.000 plaatsen

Videobeelden van een eerste optreden in het Canadese Toronto tonen kort voor de aanvang honderden lege stoelen in de Scotiabank Arena. In de laatste minuten voor de start van het optreden werd nog een ticket verkocht voor omgerekend 5 euro. In totaal werden 3.300 tickets verkocht in een stadion waar 19.000 mensen regelmatig de ijshockeywedstrijden van de Toronto Maple Leafs bijwonen. De meeste van die tickets werden dan nog als ‘two for the price of one’ verkocht. Al wie een ticket kocht mocht dus gratis een gast meenemen.

Het koppel werd geïnterviewd door de Canadese politicus en diplomaat Frank McKenna, die vice-voorzitter is van de TD Bank Group. McKenna schonk in het verleden grote bedragen aan de Clinton Foundation. De Clintons vulden de avond voornamelijk met kritiek op Donald Trump.

Wat een contrast met de boekentour van voormalig First Lady Michelle Obama, schrijft columniste Maureen Dowd, op WRAL.com. Die startte op 13 november een tournee door de VS om haar nieuwste boek te promoten. Ondanks de hoge prijzen vliegen tickets de deur uit. Zo gaat een zitje op de 10de rij van het Barclays Center in Brooklyn (New York) voor de bagatel van 3.200 euro. In Washington DC komt daar nog 10% bij. Suites gaan zelfs tot 5.000 euro per ticket, maar daar zit dan wel een ‘meet and greet’ in, wat zoveel betekent als dat je Michelle Obama even ontmoet en met haar op de foto kan.

Het air van een president in ballingschap

Maar introspectie is nooit iets geweest dat bij de Clintons opkwam, schrijft Dowd, want ook in Toronto sloot ze niet uit zich in 2020 verkiesbaar te stellen. “Ze heeft het air van een president in ballingschap.”

“De Clintons weigeren te worden weggezet. […] Wat hen in 2016 overkwam kunnen ze niet aanvaarden. Ze willen het ganse verhaal dus herschrijven, maar dat is onmogelijk. Niets van wat ze nu doen geeft aan dat ze ook maar iets geleerd zouden hebben. […] De Clintons kunnen nog steeds geen enkele verantwoordelijkheid opnemen voor wat gebeurd is.

Het voormalige gouden koppel, dat drie decennia lang de Democratische Partij domineerde, reist door Noord-Amerika in een bubbel die getuigt van een schokkend gebrek aan zelfbewustzijn. Hun ziekelijke drang naar relevantie in Amerika verwordt in een Canadese zaal tot niets meer dan een leugen, waar rijen lege stoelen net de getuige zijn van de begrafenis van hun relevantie.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20