De oprichter van Mastodon zegt dat investeerders voor het sociale netwerk in de rij staan

Mastodon-oprichter Eugen Rochko heeft aan de Financial Times verteld dat hij meerdere investeringsaanbiedingen van zes cijfers heeft afgeslagen om te voorkomen dat het platform zou veranderen in “alles wat je haat aan Twitter”.

Het nieuws: De populariteit van Mastodon is sinds de overname van Twitter door Elon Musk flink gestegen. Dat maakt het platform interessant voor mogelijke investeerders.

  • Site-oprichter Eugen Rochko vertelt FT dat Mastodon’s non-profit status echter “onaantastbaar” is. De Duitse softwareontwikkelaar voegde eraan toe dat hij de aanbiedingen van verschillende investeerders afwees, om de onafhankelijkheid van Mastodon te beschermen en te voorkomen dat het zou veranderen in “alles wat je haat aan Twitter”. 
  • “Mastodon zal niet veranderen in hetgeen wat Twitter momenteel schaadt (…) Ik verwijs naar het feit dat het verkocht kan worden aan een controversiële miljardair, dat het gestolen kan worden en failliet kan gaan”, aldus Rochko.
  • Het sociale platform, dat in 2016 werd opgericht als gedecentraliseerd alternatief voor Twitter, is momenteel afhankelijk van donaties voor zijn voortbestaan.

Grimmige herinnering: Eerder deze maand kondigde Twitter een kortstondig verbod aan op het linken naar andere sociale media, net op het moment dat veel twitteraars reclame maakten voor hun Mastodon-account. Rochko, wiens Twitter-account ook tijdelijk geschorst werd, zei dat het verbod een “grimmige herinnering is dat gecentraliseerde platforms willekeurige en onredelijke grenzen kunnen opleggen aan wat je wel en niet kunt zeggen”.

Mastodon: Op Mastodon kunnen gebruikers – net als bij Twitter – mensen volgen, berichten liken en retweeten, hashtags gebruiken en media delen. Echter, in tegenstelling tot Twitter, is Mastodon een netwerk waar gebruikers zich aanmelden op individuele servers, met elk een eigen thema, regels, taal en moderatiebeleid. Hierdoor hebben gemeenschappen meer vrijheid om hun eigen kleine hoekje van het internet te bouwen en te modereren. 

  • Mastodons gedecentraliseerde aard is volgens critici een tweesnijdend zwaard. Omdat gemeenschappen meer vrijheid hebben in hun eigen moderatie, biedt het ook de mogelijkheid om zogenaamde echo chambers te creëren, waar kritische stemmen en afwijkende meningen monddood worden gemaakt.
  • Rochko zei vorige week dat het platform momenteel ruim 2,5 miljoen maandelijkse actieve gebruikers heeft. Voor de overname van Musk kende Mastodon “slechts” 300.000 actieve gebruikers.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20