Geen loopevenement? Dan maar een virtueel wedstrijdje via de app

Normaal zouden zondag duizenden hardlopers, joggers, en verliezers van weddenschappen, over de straten van Antwerpen denderen om zich te meten op 10 mijl. Het grootste loopevenement van Vlaanderen wordt, om voor de hand liggende redenen, uitgesteld tot een latere datum. Maar niet getreurd: Deelnemers die niet kunnen wachten, kunnen zich nog heel de week met elkaar meten op een virtueel parcours.

De organisatie nodigt alle deelnemers uit om een van de afstanden van AG Antwerp 10 Miles (10 mijl, 6km of 1,5 km) individueel en virtueel te lopen. Enthousiastelingen hoeven zich enkel aan te melden via het platform keepmoving.eu en hun favoriete sportapp eraan koppelen. De digitale wedstrijd loopt van maandag 20 april tot donderdag 30 april. Meer dan 6.000 joggers hebben zich al ingeschreven.

Dan is het enkel nog een kwestie van een gepaste route te kiezen in de buurt van uw kot, de loopschoenen aan te snoeren, en knallen.

Bestaande trend

Met (massa)loopwedstrijden die wereldwijd afgelast of uitgesteld worden, vindt een nieuw soort evenement plots ingang: virtuele races.

Het is een trend die al bestond in pre-Covid-tijden. Toen was dat vooral een ludieke manier om te trainen, een soort aanvulling op traditionele wedstrijden. Nu die voor een lange periode onderbroken worden, is virtuele wedijveren de enige optie die de meeste hardlopers hebben.

In virtuele races voltooien lopers een race min of meer volgens hun eigen schema, op de locatie die ze kiezen. Vervolgens loggen ze in en registreren hun resultaten. Het lopen gebeurt misschien alleen, maar zo hebben sportievelingen toch het gevoel dat ze deel uitmaken van een groter geheel.

Andere virtuele races

Het registratieplatform keepmoving.eu, dat digitale lopers verenigt, merkt een stijging in het aantal virtuele races én virtuele lopers. Er werden dit jaar al zo’n 700.000 virtuele wedstrijdkilometers gemaald via het platform. Meer dan 30.000 virtuele lopers hebben een medaille verdiend.

Vaak worden de virtuele varianten ook gekoppeld aan een goed doel. Zo ook bij de AG Antwerp 10 Miles. Deelnemers ontvangen na hun prestatie een (virtuele) medaille. Die kunnen ze dan opdragen aan hun favoriete Covid-19-zorgverlener.

De lopers worden ook uitgenodigd om te doneren aan onderzoek naar behandelingen en een vaccin tegen het nieuwe coronavirus.

Er zijn een heleboel grote loopevenementen in de komende weken en maanden die noodgedwongen virtueel zijn gegaan. Heb je zin om aan de Airport Night Run in Berlijn mee te doen, maar dan langs het jaagpad achter uw tuin? Kan perfect. Draait u uw hand niet om voor wat langere afstanden? Doe dan gerust mee aan de marathon van Utrecht, zonder naar Nederland af te zakken. Die deadline loopt ook af op 30 april.

Run Disney 

De virtuele loopwedstrijden schieten nu als paddenstoelen uit de grond. Run Disney was echter al een van de populairste digitale races ter wereld, lang voor er sprake was van een coronapandemie.

Wat ontstond als realtime loopwedstrijden tussen de attracties van de Disneyparken, kreeg al snel een virtuele variant die nog veel populairder werd. Het vindt plaats tussen juni en augustus 2020. De uitdaging is een loopje van 5 kilometer, die je kan afleggen op een loopband of in een park in de buurt.

Als u Disneyfan bent en de jaarlijkse trip naar Disneyland Parijs moet missen door de pandemie, kan dit misschien sportieve troost bieden.

Strava Running Challenges

Strava is een van de populairste en best beoordeelde sportapps ter wereld, voor lopen en fietsen. Behalve ongeëvenaarde functies zoals routes uitstippelen en statistieken bijhouden, biedt Strava ook een groot arsenaal aan gratis uitdagingen die je op eender welk moment kan aangaan.

Dit de app bij uitstek voor reguliere lopers die hun trainingen efficiënter willen benaderen. U kan uw prestaties bijhouden en vergelijken met anderen, wat zeer goed is voor de motivatie. Er zijn ook heel wat professionele atleten op Strava, als u zich daarmee wilt meten kan dat natuurlijk contraproductief zijn voor uw motivatie, wees gewaarschuwd.

Afgelopen maart namen wereldwijd maar liefst 500.000 loopfanaten deel aan de 5-kilometer-uitdaging van de looppas. U zal dus meer dan genoeg gezelschap hebben.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20