Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 07 JUL

Business 24/7

Zoeken
Goesting. Inspiratie. Wanderlust.
scrollTop top
05/06/2020 goodbye.be 4 min leestijd

De mooiste panorama’s van Heuvelland in een namiddagje stevig stappen

Zin in een wandeling met prachtige uitzichten en een brok geschiedenis? In Heuvelland, in het zuiden van West-Vlaanderen, vind je de ene ‘col’ na de andere. Steil naar boven, gestaag naar beneden, afgewisseld met rustige bospaden, indrukwekkende panorama’s en herinneringen aan ‘De Groote Oorlog’. Het glooiende landschap nabij Kemmel zit vol verrassingen. Slechts 5 kilometer, maar met deze wandeling – en al het moois op de route – ben je makkelijk een paar uur zoet. Knoop je stevige wandelschoenen maar al goed dicht, oké?  

De Kemmelberg, Monteberg, Scherpeberg, Rodeberg, Baneberg, Vidaigneberg , Zwarteberg en Katsberg… Het West-Vlaamse Heuvelland telt acht bergen. Want ja, in een vlak landschap wordt een heuvel al vlug een berg genoemd.

De Kemmelberg is met zijn 156 meter – indrukwekkend voor een streek die gemiddeld slechts op 15 meter boven zeeniveau ligt – het hoogste punt van West-Vlaanderen. Vlakbij ‘die bult’ waar menig wielertoerist zich al lelijk aan heeft mispakt, start onze wandeling.

We parkeren in de Dries van Kemmel en duiken domein De Warande in om er te genieten van het unieke gemeentehuis van Kemmel: een kasteel in Vlaamse renaissancestijl. Via een bos bereiken we de flank van de Kemmelberg. Bossen zijn hier trouwens opvallend talrijk, want door de zanderige ondergrond is de bruikbare landbouwgrond hier eerder beperkt en werden de bomen niet gekapt.

Zij die hier wel aan landbouw doen, ploegen nog regelmatig bommen uit de Eerste Wereldoorlog naar boven. Zelfs meer dan 100 jaar na datum zijn de littekens van WOI in de regio rond Ieper nog steeds erg voelbaar. 240.000 Britten kwamen hier om het leven, je botst dan ook op het ene militair kerkhof na het andere.

De mooiste panorama's van Heuvelland in een namiddagje stevig stappen
Westtoer

Ook de top van de Kemmelberg, die we na een halfuurtje stevig doorstappen bereiken, ademt oorlogsgeschiedenis. Een indrukwekkend Frans monument herinnert ons aan de slag die hier eind april 1918 plaatsvond. Moeilijk te vatten dat op zo’n rustige heuvel ooit zo’n nutteloze, wrede strijd woedde. 

Tijdens het afdalen genieten we van een schitterend panorama op de streek. In de verte zien we de Zwarteberg, een bult die eigenlijk al op Frans grondgebied ligt. Via een bospad en enkele glooiende akkers bereiken we een picknickplek, waar we van een adembenemend uitzicht over de omgeving genieten.

We passeren Wulvergem en enkele minuten later arriveren we terug aan de rand van het Warandedomein. Na 5 pittige kilometers doorheen Heuvelland zijn we een frisse neus, stijve kuitspieren en een brok geschiedenis rijker. Een aanrader voor wie dichtbij huis een actieve namiddag vol natuurpracht wil beleven.

De mooiste panorama's van Heuvelland in een namiddagje stevig stappen
Heuvelland

Praktisch

Aanbevolen vertrekplaats: de Dries van Kemmel, tussen huisnummers 20 en 22.

Bewegwijzering: volg achtereenvolgens knooppuntpalen 81, 82, 72, 89 en 87.

Materiaal: stevige stapschoenen. Ook water is aan te raden, al passeer je wel enkele drankgelegenheden.

Ook het bezoeken waard in de streek: het gezellige Ieper, met zijn prachtige Lakenhalle waarin het unieke In Flanders Fields Museum gevestigd is. Verder zijn provinciaal domein De Palingbeek in Hollebeke en Dikkebusvijver een ommetje meer dan waard.

Meer info over Heuvelland: ga langs in bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’, Sint-Laurentiusplein 1 in Kemmel.

Source: Goodbye


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks